Rasismus v Česku je na ústupu. Nesrovnávejme Pardubice s Francií, apeluje Zdechovský

Tomáš Zdechovský v Partii (25. 6. 2023)

360° 3.7.2023

Srovnávat případ v Pardubicích, kdy řada lidí protestovala kvůli dosud neobjasněnému sobotnímu konfliktu mezi Romy a zřejmě Ukrajinci, s Francií nelze. V pořadu 360° to uvedli eurposlanci Ondřej Kovařík (ANO) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Lidovecký zástupce zároveň dodal, že v tuzemsku rasismus nesílí, naopak dle jeho slov spíš klesá.

„Myslím, že politici, a už jsem k tomu vyzýval při incidentu v Brně, by měli zachovat klid a i romští aktivisté by v současné době situaci neměli příliš komentovat. Emoce by měly utichnout na obou dvou stranách,“ sdělil Zdechovský. Reagoval tak na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který po protestu v Pardubicích varoval před eskalací konfliktu.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry bitky v Pardubicích: Nové video má zachycovat i útok nožem, policie zadržela tři opilé

„Shromáždění v Pardubicích je svoláno a koná se v rozporu se shromažďovacím zákonem. Účast a výzvy k účasti na něm jsou nelegální. Ústava a zákony musejí platit pro každého – většiny i menšiny. Jiný přístup může časem dospět k tomu, co sledujeme např. a nejen ve Francii,“ sdělil Blažek. S tím však nesouhlasili ani někteří vládní zástupci, a to včetně Zdechovského. „Nepřirovnával bych tento případ k Francii,“ dodal jasně ve vysílání CNN Prima NEWS.

Za pravdu mu dal i jeho opoziční kolega Kovařík. „Sdělení pana ministra obsahuje několik prvků, s jedním se určitě dá souhlasit, a to, že ať se děje, co se děje, tak zákony České republiky platí skutečně pro všechny. Na druhou stranu příměr s tím, co se aktuálně děje ve Francii, z mého pohledu skutečně velmi kulhá. Francie podobné typy nepokojů řeší desítky let,“ argumentoval.

Tamní protesty jsou podle něj problém, který má celospolečenský a národní rozměr. „Myslím si, že u nás v této podobě zatím ještě nejsme. Zarazil mě ale spíš výrok pana ministra Víta Rakušana (STAN), který řekl, že policie podobné incidenty řeší dennodenně. V tom si myslím, že nemá úplně pravdu,“ kritizoval ministra vnitra europoslanec.

Někteří odborníci v této souvislosti hovoří i o rasových problémech, to však Zdechovský zpochybnil. „Myslím si, že rasismus je v České republice dlouhodobě spíš na ústupu, než aby se ho nějakým způsobem snažil někdo rozdmýchávat. Naopak Romové ukazují, že jsou schopni se výborně začlenit do majoritní společnosti,“ dodal.

Tagy: