Nepopulární názor? Za štěstí jsme si z většiny zodpovědní sami, říká mentální kouč Jágra

Mentální kouč Marian Jelínek vyprávěl na CNN Prima NEWS o Jaromíru Jágrovi.

DO POHODY s Marianem Jelínkem, Napětí ve společnosti - 19.10. v 09:30

Být v pohodě a cítit štěstí se dá naučit. To je názor, s nímž určitě lze polemizovat. Hůř už, pokud je jeho autorem a zároveň obhájcem Marian Jelínek, populární mentální kouč, bývalý trenér hvězd hokejové NHL Jaromíra Jágra nebo Petra Mrázka a sám někdejší hokejista. Jak mít v těžké době lehkou hlavu? Ať už jsem rodič či jeho ratolest? Jde to. Respektovaný Jelínek hledá řešení ve videopodcastu DO POHODY společně s moderátorkou CNN Prima NEWS Lucií Čermákovou.

Taky vám přijde, že jsou všichni kolem vás vynervovaní, naštvaní? Nebo je to dokonce oblíbená česká disciplína? Proč jsme takoví? A můžeme být jiní? „Bohužel, zatímco pomalu létáme na Mars, máme problém se sebepoznáním. Z 95 procent jsme totiž za stav subjektivního světa zodpovědní sami,” odpovídá Jelínek a zpochybňuje váhu některých objektivních faktorů pro duševní stav Čechů.

ČTĚTE DÁLE: Zkažené zuby nespojuji s dědičností, ale se špatným čištěním, říká dentální hygienistka

V Česku panuje ekonomická nejistota a hospodářská stagnace, společnost prošla otřesem pandemickým i válečným, sociologové v knihách líčí, že se nad mapou Česka rozevírají ekonomické nůžky. Důvody k naštvání tedy jsou. „I tak se dá ráno vstát a před zrcadlem si říct, že budu mít hezký den,” tvrdí Jelínek. „Jdu do práce, nebo prší? No a co? Pocit pozitivních emocí hledáme venku, ale máme je hledat v nás, sami v sobě,” doplňuje.

Výše zmíněné faktory navíc podle něj nic neříkají o tom, že bychom v Česku byli v situaci, kdy většinová společnost bojuje o přežití nebo o lepší existenční podmínky. „Máme se zkrátka dobře,“ říká Jelínek a vzpomíná na Nepál nebo chudé státy Karibiku – byť jde o destinace, které se mohou Středoevropanovi jevit lákavě až idylicky, opak je pravdou.

„Naučme se být zodpovědní sami k sobě, naučme se zacházet se svobodou, nepleťme si svobodu s bezbřehostí a hojností,” říká s lehce s provokativní dikcí Marian Jelínek.

U tématu ale nekončí. Jak vychovávat děti, aby se u nich empatie a citlivost vybalancovala s psychickou odolností, jak zvládat strach z toho, jak bude vypadat svět za dvacet let, nebo nejistotu pramenící z digitálního diktátu a nových technologií – i na to hledají Marian Jelínek a Lucie Čermáková odpověď v novém videopodcastu DO POHODY.

Tagy: