Zkažené zuby nespojuji s dědičností, ale se špatným čištěním, říká dentální hygienistka

Moderátorka Martina Kuzdasová a dentální hygienistka Petra Křížová ve videopodcastu Lékaři v éteru

Lékaři v éteru - 12.10. v 09:30

Často věci, které bolí, nemusí být těmi, které způsobují problémy. To říká Petra Křížová o jednom z důvodů, proč by měli lidé chodit na dentální hygienu. O tom, co bychom v ústech neměli přehlížet, ale také o tom, jak důležité je používat zubní pastu, jak často měnit kartáček, nebo kdy přivést na dentální hygienu své dítě, mluvila s dentální hygienistkou moderátorka Martina Kuzdasová v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Zubní kaz nebo onemocnění dásní a okolí zubu jsou infekce, které se mohou z úst dostávat do celého těla. Naopak některá jiná onemocnění na sebe mohou upozornit právě projevy v ústech. I proto je důležité vyšetření na dentální hygieně. „Všímám si různých fleků nebo boulí v ústní dutině. Na jazyku mohou být léze, bílé pruhy, fleky a to může to být předrakovinný stav,“ upozorňuje dentální hygienistka AKESO Polikliniky Petra Křížová.

ČTĚTE VÍCE: Na problémy s početím si zakládají už malé dívky, varuje gynekolog

Moderátorku Martinu Kuzdasovou zajímalo i to, jestli se dá zcela předejít vzniku zubního kazu. „V dnešní době nemusí mít žádné dítě zubní kaz,” je přesvědčená Křížová. Ten se tvoří převážně v místech rýh a jamek u stoliček a v mezizubním prostoru. „Dlouho to není vidět a nebolí to.  A je to právě tím, že tato místa nejsou dlouhodobě dobře vyčištěná,” doplňuje.

Jednou z častých chyb při čištění zubů, kterou lidé dělají, je, že se vyhýbají krvácejícím místům.  „Přicházejí a říkají mi, tam to čistím méně nebo vůbec, protože to tam krvácí. A já jim na to odpovídám, že to místo musí čistit o to víc právě proto, že krvácí,“ odkazuje se na své zkušenosti s pacienty dentální hygienistka.

Na celý rozhovor s dentální hygienistkou Petrou Křížovou se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Tagy: