Neslyšící pes: Co s ním? Dá se vychovat?

Darek a Dodo

Svět zvířat: Výcvik hluchého psa se Stanislavem Mrázkem

Výchova neslyšícího psa není nic jednoduchého. Většinou psovi odejde sluch stářím, už ale bývá vycvičený a klidnější, takže to pro majitele není až tak závratný problém. Co ale takové hluché štěně, které ještě „nic“ neumí. Co s ním? I přes to jsou lidé, kteří si dobrovolně takového pejska pořídí, protože chtěji pomoci. To je případ Darka Bendla a jeho maminky, kteří si pořídili malého bostonského teriéra Doda

Dodo neslyší od narození, nejspíš je to vada, která se u bostoňáků stává čím dál častěji kvůli šlechtění plemene. Darkovi je jasné, že pes, který neslyší, musí být o to více vycvičený, protože přeci jen nechcete mít psa celý život uvázaného na vodítku anebo se stále bát, aby se mu něco nestalo. Proto vyhledali odbornou pomoc.

Stanislav Mrázek je zakladatel Krkonošské psí školy a zkušený trenér psů. Rukama mu prošlo už několik takto handicapovaných psů. Stanislav tvrdí, že kolikrát jsou gesta pro psa jasnější než lidský hlas, tam přichází intonace a ne vždy nám pes může rozumět. „Gesto je jasné.“ Pro každého páníčka Stanislav vytváří gesta na míru, aby se je naučil a naučil je i svého psa.

„Pro starší lidi jsou jednodušší, pro mladší, mohou být náročnější, zvládnou se toho naučit víc,“ říká Stanislav a dodává, že vlastně učí majitele psa, ani ne tak psa samotného.

Darek potvrzuje, že naučit se gesta dá zabrat a kolikrát si je i splete. My byli velmi mile překvapeni, co se po dvou hodinách treninku dá neslyšícího psa naučit.

Pokud plánujete pořízení neslyšícího psa, nebo už takového doma máte, užitečné informace naleznete ve facebookové skupině Hluchý pes.

Tagy: