Emoce, nespoutanost a nevídaná bojovnost. Taková byla kariéra loučící se Strýcové

Ďáblice, která na kurtu nechává naplno i za občasného použití peprných slov promlouvat své emoce, ale zároveň malá velká bojovnice, jež nevypustí jediný míček. I pro její bezprostřednost si fanoušci za dlouhá léta Barboru Strýcovou oblíbili. Teď se tenisoví příznivci musí smířit s tím, že bývalá světová jednička v deblu „bílý sport“ opouští. Projděte si v galerii zajímavé okamžiky z kariéry 35leté loučící se hráčky.

Nevydá se po cestě, kterou zvolila třeba 23násobná grandslamová vítězka Serena Williamsová. Ta v září 2017 porodila dceru Alexis Olympii a o pár měsíců později už byla zpět na okruhu. Barbora Strýcová se rozhodla, že těhotenství, které veřejnosti oznámila v březnu, pro ni znamená konec kariéry.

Že bude velmi úspěšná, částečně naznačil už rok 2002, kdy jako 16letá vyhrála na Australian Open soutěž juniorek. Ve finále porazila pozdější ikonu světového tenisu Marii Šarapovovou.

Během dospělé kariéry excelovala plzeňská rodačka zejména ve čtyřhře, v níž na túře WTA získala 31 titulů včetně toho ze slavného Wimbledonu. Po triumfu na travnatém grandslamu v roce 2019 se dokonce stala na 12 týdnů deblovou světovou jedničkou. Na větším kurtu si připsala také velký úspěch na olympijských hrách v Riu de Janeiru, kde spolu s Lucií Šafářovou vybojovala bronz.

I v singlu bylo důvodů k radosti poměrně dost. V žebříčku se v roce 2017 vyšplhala až na 17. místo, vybojovala dvě trofeje – v Québecu a Linci. Památnou jízdu předvedla ve Wimbledonu ve stejném roce, jako ukořistila deblovou trofej. Před necelými dvěma lety vypadla až v semifinále se Serenou.

Samostatnou kapitolou je Fed Cup. Strýcová patří do generace českých hráček, které v minulém desetiletí řádily v reprezentační soutěži a mezi lety 2011 až 2018 získaly šest trofejí. Sama byla u pěti titulů, ty v sezonách 2015 a 2016 zařídila rozhodujícím vítězstvím ve čtyřhře po boku Karolíny Plíškové.

Populární hráčka, která si pro svoji ukázkovou bojovnost a píli získala přezdívku „včelka“, se chce ještě jednou na tenisovém dvorci představit, aby oplatila podporu fanouškům. Definitivní tečka bude ale napsána až po porodu syna.

Tagy: