Dar se změnil v peklo. Senioři z Plzeňska mají kvůli dceři přijít o dům, kde strávili život

Senioři na Plzeňsku přišli kvůli dceři o dům.

Senioři na Plzeňsku přišli kvůli dceři o dům

Představte si, že darujete dětem svůj dům, ty se dostanou do dluhů a vy kvůli tomu musíte domov opustit. Přesně tohle se stalo manželskému páru z Plzeňska. Senioři, kterým je přes 80 let, teď nemají kam jít. Objekt koupil v dražbě nový majitel a oni jsou nuceni se vystěhovat do konce listopadu.

Jiří Kastner s manželkou žijí v domě na okraji Těchlovic celý život. Jeho žena, třiaosmdesátiletá paní Marie, se tady narodila. Teď o domov kvůli dluhům svého zetě přijdou.

ČTĚTE TAKÉ: Nový pomník v Plzni vzbudil poprask. Obsahuje nápis kritizující Fialovu vládu, radnici vadí

„Mladej si vzal půjčku a nesplácel ji a nakonec dali náš barák k dispozici. Dozvěděli jsme se to před třemi lety, když nás pozvali k soudu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS pan Jiří.

Manželé Kastnerovi přepsali svůj dům na jednu z dcer před mnoha lety. Bylo to kvůli tomu, že si s manželem chtěla vzít půjčku na bydlení a potřebovala něčím ručit. Teď toho litují.

„Já jsem maminku tady dochovala a že byla nemocná, obden sem dokonce chodila zdravotní sestra. Přesto jsem řekla, že ji nikam nedám. Tak jsem si myslela, že to bude taky tak, bohužel se to změnilo,“ sdělila zklamaná paní Marie.

„Krajský soud v Plzni v minulém týdnu svým rozhodnutím potvrdil rozsudek okresního soudu v Tachově, ve kterém prvoinstanční soud uložil žalovaným manželům vyklidit rodinný dům v obci Těchlovice,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová

„Když to vezmete jenom z důchodu vyžít a ještě platit nájem. Nevím, nevím, to si neumí nikdo představit, kdo to nezažije,“ bědovala seniorka.

Podle redakcí osloveného advokáta Petra Ptáčka manželé mohou být doopravdy vystěhováni. „Bohužel si neošetřili další možnosti v darovací smlouvě,“ upozornil.

Telefonicky CNN Prima NEWS hovořilo také s vedením města Stříbra, které mělo manželům opakovaně nabízet pomoc v podobě přestěhování se do sociálního bytu nebo domu s pečovatelskou službou. „Bohužel to nebylo vyslyšelo, manželé trvají na tom, že jsou v právu a že tam chtějí dožít. Je to samozřejmě neštěstí,“ reagoval místostarosta Stříbra Karel Lukeš (Nezávislí pro Stříbro).

Odborníci radí všem, včetně seniorů, kteří chtějí někomu darovat nemovitost, aby se před tím raději poradili s právním zástupcem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Iveta je po rakovině na vozíku, stát jí teď sebral ošetřovné. Jsme na mizině, zoufá manžel.

Tagy:
senioři Tachovsko dluhy Krajský soud v Plzni dům dárcovská smlouva Stříbro Jiří Kastner Marie Kastnerová