Nový pomník v Plzni vzbudil poprask. Obsahuje nápis kritizující Fialovu vládu, radnici vadí

Pomník proti vládě v Plzni

Pomník proti vládě

Monument, který se od víkendu tyčí nad Plzní, vyvolal skandál. Více než šest metrů vysoká umělecká stavba ukrývá i kovové tabule s kontroverzními politickými a náboženskými texty, mimo jiné i o současné Fialově vládě. Za instalací díla stojí spolek, který vznikl teprve před půl rokem.

„Republice vládne Fialova pětikoalice. Rapidně se zhoršuje život obyčejných lidi. Celosvětově je tendence zmanipulovat lidi ke svému prospěchu, lež jako způsob života nahradila pravdu,“ píše se na nově vzniklém pomníku, které o víkendu dokonce posvětil farář.

Monument Křídla naděje vznikl za finanční podpory Slovanské radnice, ta ale prý o umístění kontroverzního textu neměla tušení: „Ten text podle mě neodpovídá tomu, co si myslíme o realitě my, a minimálně jsme se k tomu nemohli vyjádřit, protože jsme o něm nevěděli,“ sdělil pro CNN Prima NEWS starosta městské části Plzeň 2-Slovany Lumír Aschenbrennen (ODS).

ČTĚTE TAKÉ: Psa málem utýral k smrti, vymýšlel diagnózy a pak ho „léčil“. Medik z Plzně dostal podmínku

Socha vyšla na více než 300 tisíc korun. Radnice přispěla 120 tisíci. Autorem textu ve skříňce je předseda spolku Arsanat Jiří Štrunc. „Je to prostě určité svědectví doby. Já v tom nevidím nic špatného, protože to je zobrazení společnosti, jaká je. Jak si to kdo vztáhne a vysvětlí, to už není můj problém,“ uvedl Štrunc na dotaz CNN Prima NEWS.

K monumentu se od víkendu sjíždějí lidé, kteří si dílo fotí a čtou nápisy, zařazení textu do pomníku ale nerozumí. „Nevím, proč to tam napsali. Co s tím má společného vláda?“ ptala se nechápavě žena. Další z návštěvníků také uvedli, že se k místu rozhodli vydat i z toho důvodu, že nejspíše na místě dlouho stát nebude.

Od díla se radnice distancuje – starosta se proto ve středu sešel s autorem textu. „Mně osobně se ta socha líbí, lidé se ale bohužel nebaví o díle, ale o textu,“ povzdechl si a dodal, že autor má do konce týdne text odstranit, jinak bude mít případ soudní dohru.

„My jsme ho schopni odstranit okamžitě, ale odstraníme v podstatě pravdu,“ reagoval Štrunc.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hurvínek už má zase hlavu. Návratu sochy do Plzně přihlíželi i vandalové, kteří ji poničili

Tagy:
Plzeň pomník Plzeňský kraj umělecké dílo Lumír Aschenbrennen Jiří Štrunc monument Křídla naděje