Izraelský premiér Netanjahu vystoupí v červenci před americkým Kongresem. Čekají ho protesty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jehož země po loňském teroristickém útoku radikálního hnutí Hamás útočí v Pásmu Gazy, promluví 24. července před Kongresem Spojených států. S odvoláním na republikánského předsedu Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona a šéfa republikánské menšiny v Senátu Mitche McConnella to napsala agentura AP.

Pozvání od lídrů republikánů i demokratů Netanjahu obdržel na konci května, a to navzdory rostoucím politickým rozporům uvnitř Kapitolu ohledně izraelského způsobu vedení ofenzivy v Pásmu Gazy. V pozvánce stojí, že nabídka k vystoupení má zdůraznit americkou solidaritu s Izraelem.

DÁLE ČTĚTE: Blíží se v Gaze příměří? Na stole je nová dohoda, říká Biden. Netanjahu chce ale zničit Hamás

Netanjahuovo vystoupení před stále více rozděleným Kongresem bude sporné a setká se s množstvím protestů jak ze strany zákonodárců, tak ze strany propalestinských demonstrantů, píše AP. Manifestace na podporu Palestiny se v posledních týdnech konaly napříč Spojenými státy.

Návštěva izraelského premiéra přichází také v době jistého ochlazení jeho vztahů s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten v posledních měsících soukromě i veřejně kritizoval Netanjahuovo vedení války a kritizoval izraelskou vládu za to, že do Pásma Gazy nepouští více humanitárních organizací. Zatím není jisté, jestli se Netanjahu s Bidenem během své návštěvy v USA setká.

„Jsem velmi dojat, že mám tu čest reprezentovat Izrael před oběma komorami Kongresu a představit zástupcům amerického lidu a celého světa pravdu o naší spravedlivé válce proti těm, kteří se nás snaží zničit,“ uvedl Netanjahu podle agentury Reuters v prohlášení.

Válka v Pásmu Gazy začala loni 7. října, kdy Hamás zaútočil na Izrael. Zabil přitom na 1 200 lidí a dalších asi 250 jich unesl. Zhruba polovinu propustil koncem listopadu výměnou za palestinské vězně při dosud jediném příměří. Při izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy zemřelo od října přes 36 600 Palestinců, uvedly ve čtvrtek úřady ovládané Hamásem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás zahájil „rozsáhlý úder na Izrael.“ Na místě jsou zranění, sirény zněly i hlavním městem

Tagy:
Izrael Joe Biden Pásmo Gazy Palestina Hamás Benjamin Netanjahu USA Kapitol Spojených států amerických Kongres Spojených států amerických