Nezastavitelný Verstappen. Triumfem v Monze překonal rekord F1 legendárního Vettela

Mistr světa Max Verstappen vyhrál desátý závod formule 1 za sebou a vytvořil nový rekord. Po nedělním triumfu ve Velké ceně Itálie na rychlém okruhu v Monze se suverén sezony odpoutal v historické statistice od Sebastiana Vettela, který do letoška nejdelší šňůru triumfů předvedl v roce 2013. Nizozemský pilot vyhrál dvanáctou z dosavadních čtrnácti Grand Prix v tomto roce a 47. v kariéře.

„Nikdy bych si nepomyslel, že je tenhle rekord možný. Ale je to čirá statistika,“ komentoval Verstappen rekordní sérii. Jeho stáj Red Bull ovládla patnáctý závod za sebou, což je také rekord. V této sezoně udržela neporazitelnost a vybojovala šestý double, protože druhý projel cílem týmový kolega Sergio Pérez. Třetí skončil vítěz sobotní kvalifikace Carlos Sainz z domácí stáje Ferrari. Verstappen vede pořadí šampionátu před Pérezem už o 145 bodů a má na dosah třetí titul za sebou. Průběžně třetí Fernando Alonso z Aston Martinu se tentokrát musel spokojit s devátým místem, kterým zopakoval nejhorší výsledek v sezoně.

ČTĚTE TAKÉ: Fanoušci mohou jásat. Na dresy hokejistů se vrátí státní znak, lví hlava ale zcela nezmizí

Závod nezačal podle plánu. Jezdci absolvovali nezvykle dvě zaváděcí kola, v tom prvním totiž odstavil Júki Cunoda z AlphaTauri porouchaný vůz a bylo třeba ho odklidit. Nestihlo se to včas, start byl odložen o 15 minut a závod zkrácen z 53 na 51 okruhů. Po opakované startovací proceduře už se mohlo začít a první metry nepřinesly změnu pořadí v čele. Verstappen Sainze nepředjel a za ním pozici udržel druhý pilot Ferrari Charles Leclerc.

První čtvrtina závodu se nesla ve znamení marné Verstappenovy snahy připravit si předjížděcí manévr, pátému Pérezovi se zase nedařilo dostat před George Russella z Mercedesu. A když už se mu to podařilo, stalo se tak mimo trať, pozice si proto sami hned vyměnili. Vzápětí přišla Verstappenova chvíle. Nizozemec využil Sainzovo probrzdění, po strhujícím souboji šel v 15. kole do čela a od té doby si už jel vlastní závod.

Chvíli nato si i Pérez přece jen poradil s Russellem a mohl se vydat stíhat obě Ferrari. Útočit začal po prvních výměnách pneumatik, v jednu chvíli se dostal i do kontaktu s Leclercem, ale před cílovou rovinkou 32. kola už byl úspěšný. Brzy se dotáhl i na Sainze a po několika pokusech nakonec pět kol před cílem nechal za sebou i jeho.

Týmoví kolegové v rudých vozech se ve zbytku závodu přetahovali o třetí místo, někdy i na hraně rizika, a nakonec si pro premiérové letošní umístění na stupních vítězů dojel Sainz. S odstupem za Leclercem se umístili oba piloti Mercedesu Russell a Lewis Hamilton, kteří během závodu obdrželi každý pětisekundovou penalizaci za incident na trati. Trest na jejich pořadí nic nezměnil.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Kandy a jasně vládne formuli 1

Tagy:
Ferrari rekord Formule 1 Sebastian Vettel Max Verstappen Sergio Pérez Monza Grand Prix Carlos Sainz Jr. Grand Prix Itálie