Neznámý pachatel zastřelil v Sušici samici klokana. Hrozí mu za to rok vězení

Klokan

Neznámý pachatel zastřelil samici klokana

Chovná samice klokana se stala terčem neznámého střelce. Incidentem se zabývají klatovští kriminalisté a majitelé jsou v šoku. Kromě psychické újmy jim neznámý pachatel způsobil také škodu za několik desítek tisíc korun.

Petr Nový s manželkou chovají v Sušici pětici klokanů. Zrovna se je chystali nakrmit, když si všimli, že má jedna ze samiček prostřelený krk. „Mrtvou Lucinku jsme našli v sobotu kolem třetí hodiny. Neumím si vůbec vysvětlit, proč to někdo udělal,“ uvedl Nový.

Incident vyděsil nejen majitele, ale i ostatní zvířata. „Teď jsou zalezlá, trochu se bojí. Schovávají se u sebe v boudě, přitom jindy bývají venku,“ podotkl.

Jakou zbraň k usmrcení zvířete neznámý pachatel použil, vyšetřovatelé zatím nevědí, kulku se totiž nepodařilo najít. „Policisté provedli šetření v okolí a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ řekla mluvčí policie Dagmar Brožová.

Zastřelení bezbranného zvířete zaskočilo i provozovatele nedaleké permakulturní zahrady, která chová spoustu zvířat, mimo jiné také klokana. „Souvisí to s tím, v jakém stavu je naše společnost. Náš objekt jsme zajistili kamerami a hodláme v tom pokračovat,“ uvedl majitel permakulturní zahrady Pavel Šašek.

Někdo otrávil lamy a daňka

Nejedná se přitom o první zabití zvířat v tomto okrese. Už v minulém roce kriminalisté na Sušicku vyšetřovali otravu dvou lam. Pachatelé se jim dosud vypátrat nepodařilo. „Nebylo to vyšetřené. Tady se toho stalo víc a je zajímavé, že sousedovi vedle mě rok před tím, než se to stalo mně, otrávili daňka,“ podotkl majitel lam.

Jestli spolu případy usmrcených zvířat souvisejí, zatím není jasné. Za zastřelení klokana může neznámý pachatel v případě prokázání viny skončit na 12 měsíců za mřížemi.

Tagy: