Výbuch podomácku vyrobené bomby zranil muže na Domažlicku. Ležela v krabici před domem

  • Téma: Krimi
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 20. února 2024 11:06
Policejní zásah u výbuchu v Horšovském Týně (20. 2. 2024)

Výbuch domácí bomby

Výbuch před panelovým domem v Horšovském Týně na Domažlicku v noci na úterý způsobil podomácku vyrobený nástražný výbušný systém, uvedla policie. Lehce zranil jednačtyřicetiletého muže. Na místě zajistili policisté několik kriminalistických stop, které teď podrobí odborným expertizám. Případ prověřují krajští kriminalisté, požádali veřejnost o spolupráci.

Muž, který se vracel z práce, našel před bytovým domem papírovou krabičku. Když ji odstrčil nohou na stranu, tak explodovala a střepiny ho zranily v obličeji, uvedli ráno policisté a záchranáři. „Měl jen povrchové poranění, oči nebyly zasaženy. Převezli jsme ho k menšímu ošetření a na pozorování do nemocnice,“ řekla Andrea Divišová z krajské záchranné služby.

ČTĚTE TAKÉ: Dívka zalitá v betonu, ostatky chlapce v kufru auta. Coloradská policie řeší děsivý případ

Škody nejsou téměř žádné. Silný výbuch mírně poškodil zeď bytového domu a okolní vozidla. „Zjišťujeme veškeré okolnosti a zajistili jsme kriminalistické stopy. Na místě byl pyrotechnik, psovod se speciálně vycvičeným psem a několik hlídek policie, které kontrolovaly okolí,“ řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. Podle informací policie na síti X z úterních 11:00 se místo exploze a širší okolí výbuchu stále prohledává.

Příčiny výbuchu policisté vyšetřují. Podle nich šlo o explozi „podomácku“ vyrobeného nástražného výbušného systému. „Žádáme případné svědky události a případné poškozené, kterým byla eventuálně v souvislosti s výbuchem způsobena majetková újma, aby nás kontaktovali na lince 158 nebo na nejbližší policejní služebně,“ uvedli na sociální síti X.

A hledají i svědky: „Stejně tak žádáme řidiče vozidel, kteří projížděli Vančurovou ulicí v Horšovském Týně v nočních hodinách z pondělí 19. února na úterý 20. února o poskytnutí záznamů z palubních kamer.“

Podle starosty Horšovského Týna Josefa Holečka šlo o běžný bytový dům, kde nežijí žádní problémoví obyvatelé. „Vůbec nevíme, co to bylo. Jestli to byla nějaká klukovina nebo co. Ještě probíhá nějaké šetření a policie vyhodnocuje stopy. Ale nehrozí žádné nebezpečí, v okolí se nikde nic dalšího nenašlo,“ řekl. Dům ve Vančurově ulici je na sídlišti s největší koncentrací lidí v pětitisícovém městě.

O výbuchu informovali policisté na sociální síti X zhruba hodinu po půlnoci. Hasiči na místě nezasahovali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hned bylo jasné, že je zle. Rodinu z Karvinska připravil požár domu o vše, teď prosí o pomoc

Tagy:
policie výbuch Plzeňský kraj Domažlicko záchranáři Policie České republiky okres Domažlice Horšovský Týn