Nosková postoupila do čtvrtfinále na Australian Open. Soupeřka zápas skrečovala

Tenistka Nosková je po skreči Svitolinové poprvé ve čtvrtfinále Australian Open.

Nosková je ve čtvrtfinále

Devatenáctiletá tenistka Linda Nosková postoupila na Australian Open poprvé do grandslamového čtvrtfinále. Její soupeřka Elina Svitolinová z Ukrajiny duel za stavu 3:0 v prvním setu pro Noskovou vzdala kvůli bolestem zad. Česká hráčka narazí v boji o semifinále na další Ukrajinku Dajanu Jastremskou, která porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou 7:6, 6:4.

Padesátá hráčka světa Nosková, která ve třetím kole vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou, si v Melbourne opět vylepšila grandslamové maximum. Dosud byla nejdále ve 2. kole loni na Roland Garros a US Open. Stala se také nejmladší čtvrtfinalistkou Australian Open od roku 2008, kdy se tak daleko dostala Polka Agnieszka Radwaňská.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klapkův splněný sen: Český mladík odehrál první zápas v NHL, v hledišti mu fandili rodiče

„Dneska to nebyl způsob, jakým bych chtěla vyhrát. Je mi Eliny líto a doufám, že bude brzy v pořádku,“ řekla v rozhovoru na kurtu Nosková.

Utkání v aréně Margaret Courtové trvalo pouhých dvacet minut. Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy Nosková získala hned první game zápasu, když po jedenácti minutách prolomila soupeřčin servis.

Turnajová devatenáctka Svitolinová měla i při dalších výměnách viditelné potíže a za stavu 0:2 si vzala pauzu na ošetření. Vrátila se sice na kurt, ale po dalším ztraceném servisu se rozhodla v slzách utkání definitivně skrečovat.

„Musela jsem se na tento zápas soustředit ještě o něco víc. Po tom posledním vítězství na mě byla upnuta velká pozornost. Myslím, že jsem se ale mentálně nastavila velmi dobře,“ sdělila Nosková.

Svitolinová na tiskové konferenci řekla, že se zraněním laborovala od konce prvního zápasu s Australankou Taylah Prestonovou. „Dostala jsem křeč, vystřelovala mi bolest. Nemohla jsem nic dělat, úplně se mi zablokovala záda. Je to velmi smutné,“ uvedla devětadvacetiletá Ukrajinka. „Dříve jsem také měla nějaká zranění zad, ale vždy to bylo jen z únavy po zápase. Tohle přišlo zničehonic. Cítila jsem se, jako by mě někdo střelil do zad,“ podotka Svitolinová.

S o čtyři roky starší Jastremskou se Nosková utká poprvé v kariéře. Ukrajinka prošla do hlavní soutěže z kvalifikace a v prvním kole vyřadila wimbledonskou šampionku Markétu Vondroušovou.

Český tenis má ve čtvrtfinále Australian Open v singlu dvojnásobné zastoupení. Mezi osm nejlepších hráček turnaje postoupila také Barbora Krejčíková, která naposledy porazila Rusku Mirru Andrejevovou a vyzve v úterý obhájkyni titulu Bělorusku Arynu Sabalenkovou.

Krejčíková prošla v pondělí také do čtvrtfinále čtyřhry. S německou spoluhráčkou Laurou Siegemundovou porazily americko-ruský pár Emmu Navarrovou a Dianu Šnajderovou 6:4, 6:0.

Turnajové pětky se utkají o semifinále v pikantním souboji s nasazenými trojkami Kateřinou Siniakovou a Australankou Storm Hunterovou. České tenistky, které by jinak obhajovaly na Australian Open společný titul, přerušily úspěšnou spolupráci na konci minulého sezony na popud Siniakové.

Dál jde také Adam Pavlásek s Arielem Beharem. Česko-uruguayská dvojice otočila duel proti turnajovým pětkám Santiagu Gonzálezovi a Nealu Skupskimu a zvítězila 3:6, 7:6, 6:4. V dalším kole narazí na Tomáše Macháče a Číňana Čang Č'-čena.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: České mistryně Evropy ve sportovním parašutismu znají strach, přesto bodují

Tagy: