Klapkův splněný sen: Český mladík odehrál první zápas v NHL, v hledišti mu fandili rodiče

Český hokejový útočník Adam Klapka se dočkal svého debutu v zámořské nejvyšší lize NHL. V zápase proti celku Edmonton Oilers vyjel na led v dresu Calgary Flames a celkově strávil ve hře přibližně šest minut. Ač byl odchovanec pražské Slavie připraven nastoupit k utkání s Torontem v noci na pátek, do hry nebyl nasazen. Dosud působil v AHL v soupisce calgarské farmy Wranglers. V přípravě již za áčko několikrát nastoupil a připsal si i asistenci.

Klapka podle statistik strávil v utkání proti klubu z Edmontonu na ledě přes šest minut. Z hlediště ho sledovali i jeho rodiče, kteří mu pomáhali již od dětství splnit si hokejové sny. „Máma i táta jsou tady, ale má sestra bohužel kvůli škole nemohla přijet. I tak jsem ale nesmírně rád, že mě mohou vidět při této příležitosti,“ řekl útočník v rozhovoru pro klub.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rošáda na pardubické střídačce: Varaďa v Dynamu končí, klub odstoupil od smlouvy

Již v přípravě před sezónou odehrál český rodák za Flames čtyři zápasy a připsal si asistenci. Předloni zasáhl do dvou přípravných duelů. Předtím v květnu po své první sezoně v extralize v dresu Liberce uzavřel 203 centimetrů měřící a 104 kilogramů vážící útočník s Calgary jako nedraftovaný volný hráč dvoucestnou smlouvu na dva roky.

Příležitost od Flames si užívá. „Je to něco, o čem jsem snil od té doby, co jsem začal s hokejem. Můžu říct, že to byl nejlepší den v mém životě,“ pronesl.

V této sezoně AHL si připsal ve 33 zápasech dohromady 21 bodů (10+11). V té minulé nasbíral v 60 duelech základní části 25 bodů (13+12). O pozvánce se dozvěděl po tréninku na farmě. „Byl to skvělý pocit,“ svěřil se Klapka.

O radost se podělil s blízkými. „Volal jsem rodičům a přítelkyni. Bylo to pro ně hodně emotivní. Prošli se mnou celou tu cestu, táta se mnou vstával v pět ráno a bral mě na tréninky. Byl tam se mnou na nich asi pětkrát týdně. Bylo to pro něj úžasné,“ řekl nadšený Klapka.

Splněný sen

V úvodu ročníku 2021/22 Klapka ještě nastupoval převážně na farmě Liberce v prvoligových Benátkách nad Jizerou, ale postupně se prosadil do extraligového kádru. V základní části sehrál 44 zápasů a připsal si 18 bodů (6+12). V 10 duelech play off nasbíral čtyři body (1+3).

„Je to pro mě všechno nové. Před dvěma roky jsem se předtím, než jsem šel na stadion doma v Česku, koukal na sestřihy z NHL a teď s těmi hráči sedím v šatně. Je to pro mě opravdu výjimečný okamžik,“ komentoval svůj raketový vzestup.

Do Liberce odešel ze Slavie v roce 2018 a vedle juniorky hrál i za Benátky, za které během tří sezon nastoupil do 68 utkání a nasbíral 24 bodů (16+8). V sezoně 2020/21 a v části té předešlé působil v celku Tri-City Storm v americké juniorské USHL, kde v 57 duelech základní části zaznamenal 25 bodů (15+10) a ve třech zápasech v play-off si připsal dvě asistence. V reprezentaci debutoval předloni v přípravě před MS v Tampere a Helsinkách, ve čtyřech duelech vstřelil jednu branku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Strach o Jakuba Kováře. Brankář dostal v Liberci pukem do krku, led opustil na nosítkách

Tagy:
premiéra hokejista NHL tým hokej mládežnické týmy HC Slavia Praha sport Edmonton Oilers Calgary Flames soupiska AHL Adam Klapka odchovanec