Nová éra mobilní umělé inteligence. Samsung ukázal světu titanový Galaxy S24 Ultra

Umělá inteligence do kapsy. Tak se dá nazvat strategie Samsungu s řadou mobilních telefonů Galaxy S24. V americkém San José firma představila svou novou vizi a také spolupráci s Googlem, díky níž ve svých telefonech nabídne funkce využívající jazykový model Gemini Pro a generátor obrázků Imagen 2.

Prezentace Samsungu v San José se jen hemžila vznešenými slovy. Často zaznívala slova „přelomový“ a „umělá inteligence“. A právě zmínkou o ní zahájil prezident mobilní divize Samsungu Roh Tae-Moon slavnostní odhalení.

„Za umělou inteligencí Galaxy AI stojí odkaz našich předchozích inovací a také hluboké porozumění, jak lidé chytré telefony používají. S nadšením sledujeme, jak Galaxy AI pomáhá uživatelům po celém světě v každodenním životě a otevírá jim nové horizonty,“ představil Roh Tae-Moon nové směřování mobilních zařízení jihokorejské značky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Uživatelé blokující reklamy mají problémy s YouTube. Není to naše chyba, tvrdí platforma

Samsung chce přinést umělou inteligenci do každodenních činností, aby jeho uživatelé mohli být kreativnější, objevovali nové věci a mohli spolupracovat. Proto představil novou funkci Simultánního překladu, která zvládá v reálném čase přeložit telefonní hovor. Aktuálně je k dispozici ve 13 jazykových mutacích, čeština zatím chybí.

Další novinkou je Tlumočník, jenž přijde vhod při cestách do zahraničí a dorozumívání se s místními. Obrazovka mobilního telefonu se rozdělí na dvě poloviny a každý z účastníků vidí na displeji přepis toho, co ten druhý řekl. Výhodou je, že funkce nevyžaduje internetové připojení.

Nová je i vyhledávací funkce Circle to Search with Google. Líbí se vám brýle, které má kamarád nebo kamarádka na společné fotografii? Stačí dlouze podržet domovské tlačítko, zakroužkovat brýle a na obrazovce se během okamžiku objeví výsledek vyhledávání.

Řada Galaxy S24 přivádí umělou inteligenci i do úpravy fotografií. Telefony obsahují nástroje, které umožňují mazat objekty z fotografií, změnit kompozici nebo srovnat křivý záběr fotografie.

V češtině budou dostupné funkce, které nevyužívají jazykový model. Tuzemští uživatelé tak zatím mohou snít o využívání simultánního překladu nebo tlumočníka, ale k dispozici jim bude asistent poznámek, který zvládne připravit souhrn a formátování spousty textu.

Z hlediska hardwaru se nejdražší model Galaxy S24 Ultra poprvé dočkal titanového rámu, díky čemuž může být tělo telefonu tenčí. Dříve firma tuto řadu stavěla na hliníku. Dále má telefon výkonnější procesor Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy pro účinné zpracování AI algoritmů.

Další změnou je opuštění zaobleného displeje, místo něj nastupuje zcela plochá obrazovka o velikosti 6,8 palce.

Zadní straně telefonu dominuje ultraširoký fotoaparát o 12 megapixelech, širokoúhlý snímač s 200 megapixely a dvojice teleobjektivů s 10 a 50 megapixely.

Vzhledově se novinka neliší od svého předchůdce. To samé platí i o rozměrech. Nový Galaxy S24 Ultra je jen o chlup širší a menší na výšku. Kromě variant s úložným prostorem 256 GB a 512 GB se v prodeji objeví i verze s 1 TB. Model Ultra se začíná prodávat s cenovkou od 35 499 Kč.

Další dva modely Ultra S24+ a S24 se chlubí 6,7" displejem, resp. obrazovkou o velikosti 6,2". K dispozici budou pouze s pamětí o velikosti 256 GB a 512 GB.

Samsung se dále pochlubil, že u celé řady nabídne sedmiletou softwarovou podporu. Až do roku 2031 bude na tyto telefony vydávat aktualizace a bezpečnostní záplaty. Samsung tak následuje Google s jeho mobilními telefony Pixel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Antimonopolní úřad chce sledovat telefony manažerů. Je to pro boj s kartely, tvrdí jeho šéf

Tagy: