Nové detaily o střelbě na UK? V zahraničí by ministr nabídl rezignaci, říká Kubáček

Politolog Jan Kubáček

K věci (169)

V případu prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se objevují nové informace. Politolog Jan Kubáček podotkl, že pokud by k podobnému činu došlo v zahraničí, policejní prezident a ministr vnitra by nabídli rezignaci. Kubáček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS zároveň zmínil, že je třeba se poučit, konat by podle něj mělo také ministerstvo zdravotnictví.

Z policejního spisu, který má k dispozici MF DNES, například vyplývá, že střelec byl na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v době, kdy na místo přijela první hlídka. Ta ale prohledala jen část budovy. Spekuluje se také o tom, co se dělo více než dvě hodiny mezi vraždou v Hostouni a příjezdem útočníka na fakultu.

K TÉMATU: Univerzita Karlova podá stížnost proti odložení případu střelby. Žádá došetření souvislostí

Při útoku následně zemřelo 14 lidí a dalších 25 se zranilo. „Je to naprosto mimořádný a samozřejmě lidsky odpudivý čin. V zahraničí by policejní prezident a ministr vnitra bezprostředně, ale i po těchto zjištěních, nabídli své funkce k dispozici. Potom by se to vyjednalo na úrovni vlády, potažmo premiéra a prezidenta,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Dodal, že první výstupy přicházejí poměrně pozdě.

Zároveň podotkl, že je nutné se poučit. „Je nesmírně důležité, aby se Policie České republiky, ale i další bezpečnostní složky začaly okamžitě zaměřovat na to, jak posilovat společnost, jak bychom se v takových situacích měli chovat, případně na co bychom si měli dávat pozor,“ řekl Kubáček. Podotkl, že je také třeba nabídnout způsoby řešení, aby se taková situace neopakovala. „Aby se zlepšilo sdílení informací a vyhodnocování. Je velký rozdíl mezi člověkem, který chce spáchat sebevraždu, a mezi člověkem, který se jde rituálně a demonstrativně mstít,“ zdůraznil politolog.

Podle něj by mělo začít konat také ministerstvo zdravotnictví. „Je otázka, jak zavést povinnost sdělování informací, respektive povinnost zjistit kontakt mezi praktickým lékařem a specialistou,“ řekl Kubáček. Podle zjištění MF DNES totiž střelec několikrát navštívil psychiatra i psychologa. Obvodní lékař o tom ale při posudku na získání zbrojního průkazu neměl informace, jelikož mu dotyčný nesdělil, zda vůbec, popřípadě u jakého lékaře, je registrován.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podmínka za znásilnění? Ústavní soud se bude zabývat případem dívky zneužívané otčímem

Tagy:
střelba Univerzita Karlova Jan Kubáček Ministerstvo zdravotnictví České republiky Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ústavní soud České republiky Mladá fronta DNES