Univerzita Karlova podá stížnost proti odložení případu střelby. Žádá došetření souvislostí

FF UK zůstává zavřená na místě jsou stále policisté.

Univerzita Karlova podá stížnost proti odložení případu střelby

Univerzita Karlova podá proti usnesení o odložení případu tragédie na Filozofické fakultě UK stížnost s návrhem na úplné došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí. Informovala o tom na webu. V pátek uplyne půl roku od střelby, při které přišlo o život 14 lidí. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. O stížnosti bude rozhodovat státní zastupitelství.

Usnesení o odložení obdržela UK v pátek. „Stížnost lze ze zákona podat do tří kalendářních dnů od doručení, proto ji Univerzita Karlova podá dnes,“ uvedla v pondělí na webu. Stížnost bude škola podávat ve zestručnělé podobě, podrobné zdůvodnění doplní právní zástupci univerzity na základě nahlédnutí do spisu, uvedla UK.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nové detaily o střelbě na UK z policejního spisu. Hlídky byly na místě, když se vrah připravoval

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy přišlo loni 21. prosince o život 14 lidí. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří vážně. Podle policie střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, kde byl nalezen i jeho mrtvý otec. Policie mladíka na základě balistické expertizy spojila také s případem vraždy muže a dvouměsíčního dítěte v Klánovickém lese na okraji Prahy.

Případ se před zahájením trestního stíhání odkládá usnesením mimo jiné tehdy, pokud je stíhání nepřípustné. Jedním z důvodů nepřípustnosti je pak to, že daný člověk zemřel.

Policie na síti X informovala, že doručila prvním poškozeným při prosincové střelbě na FF UK usnesení o odložení případu, v některých případech za doprovodu interventů. Současně opět vyzvala média, aby do doby vyrozumění všech poškozených nezveřejňovala výsledky vyšetřování. Sama s nimi veřejnost pak seznámí. Od některých poškozených policisté zaznamenali stížnosti, že se informace o vyšetřování dozvídají právě z médií.

O ohleduplnost, etický přístup a mediální zdrženlivost požádala novináře opět i univerzita. Zvýšený mediální zájem v době blížícího se půlročního výročí tragédie podle jejích zástupců oživuje bolest a utrpení pozůstalých a zraněných. Mimořádně bolestivé jsou podle školy konkrétní detaily z usnesení policie. „Apelujeme na lidskou empatii k hluboké tragédii, kterou pozůstalí a zranění stále prožívají,“ řekla děkanka FF UK Eva Lehečková.

Zaměstnanci, vyučující i studenti Univerzity Karlovy mohou nadále využívat krizovou a psychologickou podporu, kterou škola nabízí. Škola ve spolupráci s odborníky také pokračuje v poskytování finanční, psychologické a krizové podpory pozůstalým rodinám a zraněným, uvedli zástupci UK.

Střelba na fakultě je nejtragičtější obdobnou událostí v historii České republiky. Podle policejní zprávy o poskytnuté psychosociální pomoci významně psychicky zasáhla na devět tisíc lidí. Tragédie znejistěla další vysoké školy či obyvatele Klánovic, kde policie prováděla rozsáhlé pátrání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Požadavky Ruska je třeba odmítnout, řekl Baar. Změna hranic silou by vedla ke světovému konfliktu

Tagy:
policie střelba Univerzita Karlova Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Státní zastupitelství ČR okres Kladno Hostouň střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy