Nové Škody Kodiaq a Superb naposledy dostanou spalovací motor. Značka nastínila jejich design

Den poté, co mladoboleslavská Škoda Auto představila vize nových elektromobilů a svoji obchodní strategii na několik příštích let, nastínila i podobu dalších generací modelů Kodiaq a Superb. U obou vlajkových lodí automobilky má jít o jejich poslední generace s konvenčním spalovacím pohonem. Oficiální odhalení obou velkých vozů je plánováno na letošní podzim.

Superb a Kodiaq jsou dvěma vrcholnými modely značky. Název Superb pochází už ze 30. let 20. století, kdy jím byla poprvé označena vrcholná řadu luxusních vozů Škoda. V současnosti, přesněji v letech 2001 až 2008, se prodalo téměř 137 tisíc kusů nové generace superbů. Šlo zároveň o první model Škody, který představil špičkové moderní prvky, jako jsou bi-xenonové světlomety či automatickou převodovku Tiptronic.

ČTĚTE TAKÉ: Škoda představí do roku 2026 šest elektrických modelů. Slibuje i vývoj dalších spalovacích

Druhá generace se objevila v roce 2008 a jako první nabídla zákazníkům možnost pohonu všech kol. Verze Superb Combi, představená v roce 2009, vyvolala ještě větší pozornost. Celkově zaznamenala druhá generace úspěšného modelu 618 tisíc kusů dodaných zákazníkům. Dosud nejpohlednější třetí generace, představená v únoru roku 2015, přidala také asistenční systémy pro zvýšení bezpečnosti a v roce 2019 se stala prvním plug-in hybridním modelem značky.

Velké SUV Kodiaq firma na trh uvedla v roce 2016 jako svého prvního zástupce v kategorii sportovně užitkových vozidel. Celkově se kodiaqů dosud prodalo na 740 tisíc.

Umírněná evoluce

Škoda Kodiaq 2024 si zachovává známé proporce, ale přijímá čistší povrchy a moderní stylingové prvky. Tenčí LED diody na obou koncích novinku přibližují plně elektrickému Enyaqu iV. Podobně bude „zcela přepracován“ interiér s novými funkcemi a vylepšenou technologií. Druhá generace velkého SUV se bude stejně jako jeho předchůdce vyrábět v závodě Škody ve východočeských Kvasinách.

Nový Superb bude na rozdíl od sesterského VW Passat k dispozici s karosériemi liftback i kombi. První z nich vypadá jako elegantní sedan, i když má zadní výklopné dveře umožňující snadnější přístup do kufru. Kromě siluet odhalují propagační snímky také nový světelný podpis vlajkové lodi, který se bude pravděpodobně zrcadlit v celé řadě nových a modernizovaných modelů značky. Čtvrtá generace Superbu se má vyrábět v Bratislavě spolu se zmíněný Passatem.

Oba nové modely budou jezdit na vylepšené verzi osvědčené koncernové platformy MQB, která je základem většiny odcházejících modelů se spalovacími motory. Automobilka potvrdila, že Kodiaq i Superb budou k dispozici s benzinovými, naftovými, mild-hybridními i plug-in hybridními variantami pohonu.

Tagy: