Škoda představí do roku 2026 šest elektrických modelů. Slibuje i vývoj dalších spalovacích

Zástupci mladoboleslavské automobilky na úterní prezentaci zveřejnili své plány na nejbližší tříleté období. Škoda počítá se zavedením výroby čtyř zbrusu nových elektromobilů různých velikostí a modernizací obou verzí současného modelu Enyaq iV.

Přes zřetel na přechod k plné elektromobilitě počítá firma v přechodném období do roku 2035 s dalším vývojem spalovacích motorů. V nejbližších plánech Škody má hrát zvláště důležitou roli představení kompaktního elektrického SUV Elroq a zcela nového modelu s karoserií kombi. Už v letošním roce budou představeny také nové generace největších Škodovek Kodiaq a Superb.

Uvedením čtyř nových elektrických vozů a dvou modernizovaných verzí stávajícího modelu Enyaq iV plánuje česká automobilka do roku 2026 rozšířit svou nabídku čistě elektrických vozů na šest modelů. Do roku 2027 investuje Škoda Auto do elektromobility 5,6 miliardy eur, které budou nejvíce „vidět“ v podobě příchodu čistě elektrického malého SUV s pracovním názvem „Small“, kompaktního SUV modelu „Compact“ s oficiálním názvem Elroq, prostorného modelu „Combi“ a sedmimístného SUV „Space“. V průběhu postupného přechodu k elektromobilitě budou ale důležitou součástí prodejů i nadále modely se spalovacími motory a plug-in hybridy.

Dva světy na přechodnou dobu

„Do roku 2026 pokryjí naše nové čistě elektrické modely všechny segmenty vozidel, které jsou pro naše zákazníky relevantní,“ komentuje budoucnost Škody člen představenstva společnosti za oblast prodeje a marketingu Martin Jahn.

ČTĚTE TAKÉ: Škodovka zapřáhla do tažení za elektromobilitu těžkou váhu. Veřejnost má přesvědčit Vetchý

Jeho nadřízený Klaus Zelmer upozornil na specifický rys nadcházejících let spočívající v „mírovém“ soužití dožívajících spalovacích motorů a budoucnosti v podobě ryzích elektromobilů: „S našimi novými modely s úsporným konvenčním pohonem a hybridy nabízíme to nejlepší z obou světů. Jsme tak v tomto přechodném období schopni uspokojit potřeby stávajících i nových zákazníků po celém světě,“ uvedl předseda představenstva.

S důrazem na praktičnost

První elektrická řada Škody tvořená modely Enyaq iV a Enyaq Coupé iV, které byly uvedeny na trh v letech 2020, respektive 2022, byla první postavenou na modulární platformě pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Oba modely budou v roce 2025 značně modernizovány, aby odrážely nový designový jazyk, který bude charakteristický pro všechny budoucí čistě elektrické modely značky Škoda. Kromě toho budou do roku 2026 v nabídce čtyři zcela nové čistě elektrické vozy.

Nejblíže z nich bude auto s pracovním názvem „Compact“, které je plánováno na rok 2024 a bude se oficiálně jmenovat Elroq. Půjde o plně elektrického nástupce vozu Škoda Karoq a s délkou přibližně 4,50 m nabídne podobnou kombinaci kompaktních rozměrů a prostorného, velmi praktického interiéru.

Budoucí základní model nese pracovní název „Small“. Půjde o malý městský crossover s cenou kolem 25 000 eur, díky němu by elektromobilita teoreticky měla být dostupná širšímu spektru zákazníků. Model se bude vyrábět v továrně Volkswagenu ve Španělsku a na trh bude uveden v roce 2025. „Small“ s délkou přibližně 4,10 m nabídne podobný objem zavazadlového prostoru jako Scala.

Klíčový kombík

Mezi čtyřmi novými modely bude hrát klíčovou roli „Combi“. Tento model o délce přibližně 4,70 m, ted podobně jako současná Škoda Octavia Combi, bude prvním plně elektrickým kombi značky Škoda, které převezme výhody této mimořádně oblíbené a karosářské verze Škody do éry elektromobility. Čistě elektrické kombi bude uvedeno na trh v roce 2026. Spekulace o tom, zda tato verze logicky nahradí stejnou verzi Octavie zástupci automobilky nepotvrdily.

Největší budoucí elektromobil Škoda nese pracovní název „Space“ a představuje sériovou verzi už dříve představeného konceptu Vision 7S. Bude měřit zhruba 4,90 metrů a stane se novou vlajkovou lodí firmy.

Spalovací motory pokračují

Vedení české automobilky na setkání s médii zdůraznilo, že dosavadní modely se spalovacími motory zůstávají základem nabídky firmy a tato auta budou hrát klíčovou roli i v době transformace automobilky k plné elektromobilitě. Už letos na podzim se objeví nové (a poslední) generace vlajkové lodi Superb a SUV Kodiaq se spalovacími mmtory. V blízké budoucnosti bude ještě jednou modernizován také nejoblíbenější model Octavia a menší typy Kamiq a Scala.

Tagy: