Nový čínský elektromobil je rychlý jako lamborghini. MG Cyberster nemá na trhu obdoby

Čínsko-britská automobilka MG se rozhodla vrátit ke svým kořenům a světu představila zbrusu nový sportovní roadster Cyberster. Přestože se vůz ještě oficiálně neprodává, českému zastoupení značky se podařilo unikátní elektromobil dostat před zraky odborné veřejnosti. Na galavečeru jsme si tak mohli prohlédnout vůz v jeho plné kráse.

Znak MG měly dříve na kapotě britské „sporťáky“, které byly nedílnou součástí tamního automobilového průmyslu. Nejčastěji šlo o kompaktní dvoumístné roadstery s motorem vpředu. Nicméně ke konci stoleté historie se zaměření značky poněkud změnilo. Společnost odkoupil čínský koncern SAIC Motor a pod názvem MG začal produkovat cenově dostupná SUV a poslední dobou také elektromobily. Ovšem příjezd nového roadsteru naznačuje, že původní filozofie automobilky ještě zcela nevymřela

K TÉMATU: TEST: Elektrický kompakt MG4 je signálem, že čínská auta nelze brát na lehkou váhu

Jedná se o první sériově vyráběný elektrický vůz se stahovací střechou, který dokáže ve vrcholné verzi zrychlit z nuly na stovku za pouhé tři sekundy. Jen pro zajímavost, podobně zrychluje například i Lamborghini Huracán. O dechberoucí akceleraci se starají dva elektromotory (každý na jedné nápravě) s celkovým výkonem 530 koní. Dostatek elektrické energie na dojezd zhruba 400 kilometrů pak obstarává 77kWh akumulátor.

Galerie k novému MG Cyberster

Na český trh se dostane i umírněnější verze, která nabídne pouze jeden elektromotor na zadní nápravě, výkon okolo 300 koní a buď 64kWh, nebo 77kWh baterii. Základní model by měl mít dle informací nižší spotřebu a tím pádem i vyšší dojezd na jedno nabití.

K dispozici zatím nejsou žádné údaje ohledně nabíjecího výkonu, nicméně v rámci české premiéry jsme se dozvěděli podrobné rozměry. Roadster MG rozhodně není žádný obr a s délkou 4,5 metru, šířkou 1,9 metru a výškou 1,33 metru se nejvíce podobá aktuální generaci BMW Z4.

Naživo vypadá fantasticky

Když se na galavečeru Cyberster odhalil, doslova nám z něho spadla brada. Design se neblíží žádnému vozu z dosavadní nabídky značky. Agresivní tvary karoserie, futuristická zadní světla a unikátní otevírání dveří směrem nahoru dělají z MG Cyberster naprosto jedinečný elektromobil, který na trhu nemá obdoby.

Velmi nápaditý je také interiér s červenou kůží a černými doplňky. Palubní deska je orientovaná směrem k řidiči a tvoří jakýsi oddělený kokpit, ve kterém se nacházejí veškeré ovládací prvky vozu. Spolujezdec je pak oddělen masivním středovým panelem. Za zmínku stojí také netradiční prohnutá obrazovka za volantem, jež kombinuje funkce palubního počítače a multimediálního systému.

Dvoumístného elektrického roadsteru bychom se měli na českém trhu dočkat zhruba v polovině příštího roku s tím, že cenová nabídka a další detaily by měly být odhaleny nedlouho před oficiálním uvedením vozu.

Tagy:
roadster elektromobil Lamborghini Praha SAIC Motor MG Motor MG Cyberster