Nový krok v případu zmizelé tříleté Madeleine: Německý soud vydal zatykač na podezřelého

Německý soud vydal nový zatykač na muže, který je podezřelý, že před 15 lety stál za velmi sledovaným případem zmizení tříleté Madeleine McCannové na rodinné dovolené v Portugalsku. Pětačtyřicetiletý Christian Brückner je teď sice ve vězení, ale úřady se podle agentury AP obávají, aby se nedostal na svobodu, než bude moci být souzen v dalších obdobných případech.

Tříletá britská holčička Madeleine zmizela v květnu 2007 z apartmánu v turistickém komplexu v Praia da Luz u jihoportugalského města Lagos v regionu Algarve. Její rodiče byli v tu dobu na večeři v blízké restauraci. Vyšetřovatelé předpokládali, že Madeleine někdo unesl, po určitou dobu byli mezi podezřelými dokonce rodiče holčičky, o jejíž osud se i díky kampani příbuzných zajímala média po celém světě.

Až v roce 2020 vyslovili němečtí vyšetřovatelé nahlas podezření, že za zmizením a nejspíš i smrtí Madeleine stojí Brückner. Muž, kterého odborníci považují za psychopata a manipulativního narcisistu, byl za sexuální zneužívání dětí odsouzen už v letech 1994 a 2016. Nyní si odpykává sedmiletý trest vězení za mučení a znásilnění 72leté Američanky v Praia da Luz v roce 2005.

Tento trest mu vyprší v roce 2025. Aby se ale v žádném případě nestalo, že se dostane na svobodu, obžalovalo ho v říjnu státní zastupitelství ve středoněmeckém Braunschweigu z dalších pěti sexuálních zločinů, které podle něj spáchal taktéž v Portugalsku mezi lety 2000 a 2017.

Na to soud v Braunschweigu reagoval vydáním zatykače. Zdůvodnil to tím, že existují pádné důvody se domnívat, že Brückner skutečně spáchal trojici znásilnění a dva případy zneužívání dětí. Zatykač ještě musí být schválen v Itálii, kde byl v roce 2018 Brückner zatčen, než ho úřady vydaly do Německa.

V případu Madeleine zatím Brückner, který jakýkoliv podíl na jejím zmizení odmítá, obžalován nebyl. Je ale stále vyšetřován.

Tagy: