Nový poznatek o zmizelé Janě s Adámkem. Viděli je před čtyřmi dny u lanovky na Sněžku

Policie v pondělí oznámila, že poslední zjištěné místo pohybu pohřešované Jany s Adámkem bylo ve středu 28. prosince odpoledne v okolí přestupní stanice lanovky na Sněžku na Růžové hoře. Poté dvojici našla horská služba u Růžové hory, už bez známek života. Do pátrání bylo zapojeno asi 150 lidí z řad policie, horské služby a Správy Krkonošského národního parku.

Policie během pátrání zveřejnila fotografii, na níž je zachycena žena s dítětem, které táhne sáňky. Případné svědky pohybu ženy a dítěte policie vyzvala, aby volali na linku 158. Pohřešovanou ženu s malým synem následně našla horská služba mrtvé u Růžové hory. Policie po dvojici pátrala od pátku 30. prosince.

Po matce s dítětem pátralo zhruba 150 záchranářů, policistů a zaměstnanců Správy Krkonošského národního parku. Českých a polských horských záchranářů bylo na místě asi 120, a to profesionálních i dobrovolných.

„Přijelo nám pomoci 16 kolegů z Jizerských hor a 20 záchranářů polské horské služby. Z nich je jeden psovod a dva operátoři dronu,“ řekl mluvčí Horské služby Marek Fryš. Záchranáři používali například čtyřkolky, pomáhali i psi policie a horské služby. Pátrání se týkalo například cesty od mezistanice lanovky na Sněžku na Růžové hoře směrem k Portášovým Boudám nad Velkou Úpou.

O víkendu se pátrání zaměřilo zejména na lokality mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou, okolí Richtrových bud, Obří a Modrý důl. „Naši záchranáři dobře znalí místního terénu v těchto místech obrátili snad každý kámen a prohledali všechna zákoutí,“ uvedl Fryš. Na hřebenech Krkonoš leží nesouvislá sněhová pokrývka, teplota na hřebenech byla v pondělí ráno kolem sedmi stupňů Celsia.

Policie po dvojici pátrala od pátku 30. prosince, kdy jejich pohřešování oznámil partner ženy a otec jejich syna na policejním oddělení v Libčicích nad Vltavou u Prahy. Podle policie žena zřejmě odjela autem do Pece pod Sněžkou do penzionu U Sochorů. V Peci pod Sněžkou se ubytovala i se synkem v neděli 25. prosince a pobyt měla do 30. prosince.

V pátek vpodvečer se majitelka penzionu obrátila na policii s tím, že ženu naposledy viděla v úterý 27. prosince dopoledne. Spojit se s ní nemohla, pokoj v penzionu byl zamčený a před penzionem zůstalo ženino auto. Po otevření v pokoji nikdo nebyl, ale žena v něm měla své věci.

Tagy:
Krkonoše pátrání Sněžka Královéhradecký kraj pohřešovaní lanová dráha Policie České republiky Růžová hora