Jen těžko bychom hledali někoho, kdo neviděl film Postřižiny natočený podle knižní předlohy Bohumila Hrabala. Většina scén se točila v pivovaru v Dalešicích. Pivo se tam vaří dodnes, najdete tam i muzeum, kde lze mimo jiné vidět i dřevěnou káď ze slavné scény během koupání herečky Magdy Vášáryové.
„Vaše podlomené zdraví pivo upevní a spraví.“ Asi každý si vzpomíná na notoricky známé hlášky z filmu Postřižiny, který se filmoval v Dalešickém pivovaru. Natáčelo se uvnitř budovy i venku. „Točilo se prakticky všude. Nějakých 90 procent záběrů z filmu Postřižiny je natočeno u nás. A to jak scény na zemi, tak ve vzduchu,“ říká Marek Tichý, ředitel pivovaru Dalešice a dodává: „Zdejší bránou se naváželo zboží v historii, ve filmu Postřižiny a naváží se tudy i dnes.“
Chybí už jen Pepin
Celý areál během let prošel určitými změnami. Žádná z nich mu ale podle ředitele pivovaru neubrala na jeho specifické atmosféře. „Museli jsme provést kompletně rekonstrukci areálu, chtěli jsme zachovat historické hodnoty, které tady nepochybně jsou z 18. století, atmosféru filmu Postřižiny a potřebovali jsme sem přidat ještě další funkce, jako jsou hotel a restaurace.“
A také pivo se tu vaří stejně jako za starých dobrých časů. „Otevřená spilka, kde probíhá hlavní kvašení přibližně týden, je velice náročný provoz, který pivovary odbourávaly už koncem minulého století, aby zajistily rychlejší a hygieničtější a bezproblémovější průběh kvašení. Na druhou stranu my jsme přesvědčeni, že tomu pivu něco ubraly, a proto se držíme tradičního postupu,“ vysvětluje Marek Tichý, proč se v dalešickém pivovaru stále drží původních postupů.
Pivovar Dalešice ale krok s dobou udržet dokáže. Během natáčení pořadu Prima Česko jsme s kamerou prošli i část historických dalešických sklepů, místo dřevěných sudů jsou v nich dnes nerezové tanky. Naskládané na sebe jsou prý ovšem stejně. „V historii bylo rovněž potřeba maximálně využívat prostor sklepů, takže sudy se dávaly ve dvou vrstvách na sebe. Ovšem práce s dřevěnými sudy byla značně složitá a namáhavá,“ vypráví Tichý.
Lze si tu nechat načepovat pivo do půllitru, ale stáčí se i do láhví. „Od prázdné flašky až do obchůdku. Točíme tam májové, od každého druhu co máme,“ říká při práci zdejší „sklepák“ Tomáš Pýcha s tím, že denně takto odbaví asi 800 láhví.
A jak se vaří dobré pivo? Na nesnadnou otázku odpovídá sládek Ladislav Němeček: „Na to se snažím přijít celý život a ještě ho mám spoustu před sebou. Ale rozhodně není nic, co bych vyloženě vytáhl. Je to od surovin přes zařízení až po lidi, kteří to dělají.“
Muzeum s kádí Magdy Vašáryové
Aby si návštěvníci dokázali představit, jak to kdysi dávno v dalešickém pivovaru vypadalo, připravili v něm i muzeum. A v tom najdou mimo jiné i dřevěnou káď, ve které se ve filmu Postřižiny koupala herečka Magda Vášáryová. Anebo si ve zdejší restauraci mohou podobně jako ona pochutnat na šťavnatých steacích.