Vítejte v prskavkárně v Neštěmicích. Druhou podobnou v Evropě nenajdete

Zapálená prskavka neodmyslitelně patří k našim životům, ať už nám dělá společnost na svatbách, při oslavách narozenin nebo třeba u vánočního stromečku. Málokdo ale ví, že jediná prskavkárna v Evropě funguje v Neštěmicích v Ústí nad Labem. A díky pořadu Prima Česko do ní můžeme nahlédnout.

Než nám zapálená prskavka vyčaruje úsměv na tváři, musí v továrně ujít dlouhou cestu. Všechno začíná u míchání prskavkové směsi v obyčejné zednické míchačce.

„Určitě tam patří něco, co nám váže vodu, je tam škrob. Je tam kaolín, který nám to spojí dohromady, jsou tam litinové piliny, je tam pyrohliník. Něco nám to musí nabudit a rozprskat, je tam dusičnan barnatý, který je oxidačním činidlem,“ vyjmenovává jednotlivé přísady Dana Adámková, vedoucí provozovny Neštěmice v pořadu Prima Česko.

Souhra chemie a technologií

Dále do akce nastupují historické stroje. Nasekají dráty, a pak už je všechno v rukách šikovných dělníků. „Vsadíme do strojku, jednu stranu otočíme, otočíme druhou, pak to jenom vytáhneme.“ A jak říká, tak pracovník prskavkárny Martin také dělá.

A jak dodává Dana Adámková, necelé třicítce zaměstnanců projde rukama každý měsíc více než milion kusů prskavek nejrůznějších tvarů a délek. „Veškeré číslice, celou abecedu, hvězdičky, stromečky, čtyřlístky, minihvězdičky, dělá se to všechno v několika variantách.“

Všechny prskavky potom putují na drátkovnu, kde se ručně upevní do dřevěného rámečku. Dělníci je následně dvakrát až třikrát namáčí do prskavkové směsi. „Udělají zhruba čtyři až pět vozů za den. V každém voze je 72 rámečků a ten rámeček má kolem dvou až tří kil, a ty prskavky se máčejí třikrát, takže každý si dokáže spočítat, kolik toho nazvedají,“ popisuje vedoucí provozovny a zdůrazňuje, že po namáhavé práci musí prskavky uschnout a následně se přesunout do zkušebny. „Kolega si ráno sejme vzorky a vyzkouší to tady ve zkušebně, zváží je, změří je podle normy.“

České prskavky míří do celé Evropy

Největší zájem o české prskavky je v Německu, vyváží se ale také do Španělska, Belgie nebo Rakouska. Konkurencí jsou hlavně prskavky z Číny. Tu ale neštěmická fabrika za konkurenci nepovažuje: „Čína nikdy nebude mít takovou kvalitu, jakou dodržujeme my, protože my se striktně řídíme evropskými normami,“ říká Dana Adámková.

Mezi nejžádanější trendy v poslední době už nepatří jen prskavky na Silvestr nebo ke stromečku, ale zejména pro svatební hosty. Zákazníci mají rádi barevné prskavky i ty vonící – s vůní vanilky, skořice, a dokonce i s názvem své společnosti.

Tagy: