Obavy Ukrajiny sílí: Hrozí ruský výsadek a zajetí vedení země, hlásí poradce prezidenta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Reportérka CNN Prima NEWS k situaci na Ukrajině

Hrozí nebezpečí ruského výsadku ve vládní čtvrti v centru Kyjeva s cílem zajmout vedení země, řekl podle agentury Interfax-Ukrajina poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Nyní se podle něj bojuje v Hostomelu, který leží severozápadně od ukrajinské metropole a kde se nachází důležité letiště, využívané i leteckým výrobcem Antonov.

„Teď se vedou silné boje v Hostomelu a je možný pokus proniknout do vládní čtvrti. Jedním z cílů by bylo zajmout nejvyšší vedení země,“ řekl poradce. Doporučil novinářům v tiskovém středisku ukrajinského parlamentu, aby pokračovali v práci ve svých redakcích. Na sociálních sítích se objevily zprávy o údajně probíhající evakuaci poslanců.

Podle Podoljaka se válčí prakticky podél celé ukrajinské hranice s Ruskem. Cílem ruského bombardování ukrajinských měst je podle něj nejen zničit infrastrukturu, ale hlavně vyvolat paniku.

Kreml tvrdí, že cílem ruské operace, kterou časně ráno nařídil prezident Vladimir Putin, je demilitarizovat Ukrajinu a očistit ji od nacistů, aby nepředstavovala hrozbu pro Rusko. Ruské ministerstvo obrany ohlásilo zničení 74 objektů ukrajinské vojenské infrastruktury včetně 11 letišť, tří velitelství, 18 radiolokátorů, protileteckých raket S-300 a Buk-M1, jak uvedl mluvčí Igor Konašenkov.

Moskva přiznala ztrátu jednoho bitevního letounu Su-25; údajně byla příčinou chyba pilota, který se katapultoval a vrátil na základnu. Tyto zprávy nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinský generální štáb hlásí tři desítky ruských náletů a raketových úderů proti vojenské a civilní infrastruktuře do středoevropského poledne. Ruská policie a prokuratura varovaly před jakýmikoli nepovolenými masovými akcemi a protesty.

Tagy: