OBRAZEM: Japonsko v sevření novoročního zemětřesení. Zmar, propadlé silnice a trosky

Nový rok má pro Japonce hořkou příchuť. Centrální Japonsko zasáhlo zemětřesení, při kterém přišly o život desítky lidí. Záchranáři se nyní snaží hledat přeživší, následky otřesů jim ale práci komplikují. Fotoreportéři z celého světa zachytili scénu zkázy.

Rok 2024 odpočítal jen několik málo hodin a Japonsko se otřáslo. Zemětřesení o síle 7,6 Richterovy škály připravilo o život asi padesát lidí. Voda se vylila z pobřeží do ulic. Jinde zemětřesení způsobilo požár.

Živel zprohýbal celé silnice a Japonci teď zvlněnou krajinou popojíždějí v kolonách. Záchranáři prohledávají trosky domů v naději, že se v nich ještě ukrývá někdo živý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ohnivé inferno na japonském letišti. Na palubě hořícího stroje mělo být 400 lidí

„Po hlavním zemětřesení následovaly dotřesy, tedy menší zemětřesení. Stále platí upozornění, že by se intenzita mohla zvýšit. Práce je ztížená poničeným terénem a infrastrukturou. Počet mrtvých nadále stoupá, další lidé jsou uvězněni pod troskami,“ popsal přímo z Japonska reportér CNN Prima NEWS Adam Křivánek.

Lidé také vzpomínají na osudný rok 2011, kdy ničivé zemětřesení v Japonsku způsobilo vlnu tsunami, která spustila jadernou katastrofu. I teď úřady poprvé po letech vydaly varování před ničivou vlnou.

K nejpostiženějším patří město Wadžima v prefektuře Išikawa, která leží na ostrově Honšú na pobřeží Japonského moře. Zřítila se zde řada budov, více než 200 domů zachvátily plameny.

Na záběrech veřejnoprávní televize NHK bylo vidět mimo jiné sedmipodlažní budovu, která se celá převrátila na stranu. Jen ve zdejší nemocnici zemřelo podle agentury Kjódó sedm pacientů.

Nobuko Sugimoriová, čtyřiasedmdesátiletá obyvatelka města Nanao v prefektuře Išikawa, agentuře Reuters řekla, že nikdy takové zemětřesení nezažila. „Snažila jsem se držet televizi, aby se nepřevrátila, ale ani já sama jsem nedokázala stát pevně na nohou,“ uvedla Sugimoriová ze svého domu, ve kterém zůstala po pondělních otřesech velká puklina ve zdi a poházený nábytek.

Na fotografie z místa zkázy se můžete podívat v galerii.

Tagy: