OBRAZEM: Novinka americké armády. Ničivý „mini Abrams“ nese jméno po padlých hrdinech

Americká armáda se brzy dočká zbrusu nové zbraně. Řady bojových vozidel má v nejbližších letech rozšířit nově odhalený „tank“ M10 Booker, který svým jménem vzdává hold dvojici padlých amerických vojáků. Mnozí vojenští experti popisují novinku jako menší verzi ikonického amerického tanku M1 Abrams, ten je ovšem výrazně těžší a co do použitých technologií také o něco starší. Do roku 2035 chce mít armáda Spojených států k dispozici více než 500 kusů M10 Booker.

Obrněný stroj se dočkal svého odhalení ve Fort Beaveru ve Virginii. Novinka z dílen zbrojařské společnosti General Dynamics Land System sice na první pohled vypadá jako regulérní tank, americká armáda ale lpí na označení „bojové vozidlo“, přestože by parametricky vyhovoval kategorii lehkých až středních tanků. „Ušetřím vás s náboženstvím hraničící debaty v rámci tankové komunity. Je to bojové vozidlo. To je ta správná charakteristika,“ řekl médiím náměstek amerického ministra armády Doug Bush.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Efektivní zbraň Ukrajinců, která Rusům zle zatápí. Kulomet musí nést tři muži, popisuje Zrno

Prototypové verze M10 Booker váží okolo 38 tun, počítá se ovšem s tím, že po dalších iteracích a instalacích přídavných modulů (jako je reaktivní pancéřování) by hmotnost tohoto pásového vozidla s velkorážovým kanónem mohla narůst o další čtyři tuny.

Samotné jméno odkazuje na dvojici padlých amerických vojáků. První – Robert D. Booker – zahynul už během druhé světové války, konkrétně při spojenecké kampani v Tunisku v roce 1943. Za své činy byl vyznamenán Medailí cti za hrdinství. Druhým padlým americkým hrdinou byl Stevon A. Booker, jenž přišel o život v roce 2003 během rozsáhlé vojenské operace Irácká svoboda. Ten se posmrtně dočkal Záslužného kříže.

Finální verze vozidla se opírá o kanón ráže 105 mm na bojové věži připomínající zmíněný tank M1 Abrams. Proti živým cílům či dronům poslouží těžký kulomet ráže 12,7 mm, případně menší spřažený kulomet ráže 7,62 mm.

Součástí bohatého vybavení M10 Booker je také velitelský termovizor a pancéřovaná senzorová věžička, která umožňuje veliteli tanku samostatně vyhledávat cíle na bojišti a následně je předávat střelci k ničení.

Osádku tvoří celkem čtyři osoby: velitel, řidič, střelec a nabíječ. Podle představitelů americké armády má Booker díky silnému pancíři ustát zásahy jiných současných obrněných vozidel, protitankových střel i sebevražedných dronů. Podvozek vycházející z britské platformy AJAX se rovněž dočkal efektivní ochrany proti minám.

Vozidlo M10 Booker se má stát obrněnou palebnou podporou pro lehké, výsadkové a horské pěší síly, především ničení zpevněných nepřátelských pozic a obrněných protivníků. Ačkoliv většinu tanků dokážou odstranit z cesty řízené střely typu Javelin či NLAW, mít za sebou opanceřované dělo může na bojišti znamenat obrovskou pomoc.

Díky tomu, že je Booker řádově lehčí než hlavní bojové tanky americké armády, se dostane mnohem rychleji do akce – se svou palebnou silou by si přinejmenším papírově dokázal poradit například s většinou současných ruských tanků. Zbylou „špinavější práci“ by měl pak případně dokončit o 30 tun těžší páteřní bojový tank Abrams.

Miliardový kontrakt

Tendr na novou generaci obrněných bojových vozidel vyhrál v červnu 2022 zbrojařský koncern General Dynamics Land Systems. V úvodním kontraktu přesahující 320 milionů dolarů si americká armáda řekla o 26 prototypových variant vozidel do října 2024. Součástí smlouvy je nicméně opce na výrobu dalších 70 kusů M10 Booker, celý obchod by proto mohl mít hodnotu kolem 1,14 miliardy dolarů.

Podle aktuálních plánu chtějí Spojené státy zformovat první prapor do konce roku 2025, kdy by měla také odstartovat sériová výroba těchto obrněných kolosů. Do roku 2035 chce mít americká armáda k dispozici 504 kusů.

Česká republika se pro změnu chce spolehnout na nejtěžší kalibry. Armáda by se měla dočkat několika desítek německých tanků Leopard 2. Níže se můžete podívat, co vše umí:

Tagy:
válka Amerika tank tanky US Army zbraň technologie Spojené státy zbraně hrdina USA hrdinové zbrojní průmysl obrněné vozidlo Armáda Spojených států amerických bojové vozidlo M10 Booker