OBRAZEM: Zkáza vesnic i řada mrtvých. Hrozí záplavy jako v roce 1997, jak to tehdy vypadalo?

Povodně v roce 1997

Podobnost s katastrofálními povodněmi

Rok 1997 se zapsal do české historie jako období jedné z nejhorších přírodních katastrof. Záplavy, které tehdy zasáhly zemi, si vyžádaly desítky životů, zničily desítky tisíc domovů a zasáhly třetinu území. Východní Čechy, Morava a Slezsko byly v tu dobu nejvíce zasažené, a obrazy zničených měst, vesnic a krajiny otřásly celou zemí. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) hrozí podobná situace i letos. Podívejte se, jak tehdy nelítostná voda postupovala zemí.

V sobotu 5. července 1997 v odpoledních hodinách byly počasím zasaženy především oblasti severovýchodní Moravy a Slezska, které se staly prvními oběťmi neustávajícího deště, uvedli hasiči.  Řeky Bečva, Morava a Odra se začaly rychle vylévat z břehů, a než se místní obyvatelé vzpamatovali, povodňová vlna se valila krajinou.

ČTĚTE TAKÉ: Hladík připustil katastrofální záplavy. Rakušan řekl, kdo si má připravit evakuační zavazadlo

Symbolem těchto tragických událostí se stala zejména vesnice Troubky, která byla záplavami téměř srovnána se zemí. Voda zde zabila devět lidí a drtivá většina domů musela být stržena. Kromě toho byla těžce zasažena také města jako Olomouc, Ostrava, Hranice, Přerov či Zábřeh.

Východní Čechy, ačkoli nebyly v přímém ohrožení záplavami, trpěly kvůli přetížení vodních nádrží a hrází, které čelily enormnímu náporu vody. Některé přehrady byly na pokraji kolapsu a voda se nekontrolovatelně rozlévala do níže položených oblastí.

Záplavy z července 1997 zasáhly téměř třetinu České republiky. Zničily přes dva tisíce domů a dalších 30 tisíc jich bylo poškozeno. Katastrofa si vyžádala 49 lidských životů a zanechala škody, které se vyšplhaly přes 62 miliard korun, stojí ve zprávě hasičů. Voda zcela ochromila infrastrukturní sítě – silnice, železnice a elektrické vedení byly na mnoha místech přerušeny.

Extrémní srážky a povodně hrozí i v tomto týdnu, varuje ČHMÚ. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) proto požádal organizátory společenských akcí, aby zvážili, zda je jejich konání v pátek a v sobotu bezpečné. Situace ohledně předpovědi extrémních srážek je podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) podobná právě jako při povodních v letech 1997 a 2002.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Extrémní srážky způsobí povodně, varují odborníci. Podívejte se, kde je největší riziko

Tagy:
povodně 1997 obrazem počasí