Hladík připustil katastrofální záplavy. Rakušan řekl, kdo si má připravit evakuační zavazadlo

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Tisková konference ministrů k hrozícím záplavám

Extrémní srážky se budou v nejbližších dnech podobat situaci při velkých povodních z let 1997 nebo 2002. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) to konstatoval na středečním mimořádném briefingu. Varoval, že k vydatným dešťům se přidá i silný vítr dosahující rychlosti 100 km/h. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že by lidé v povodňových oblastech měli mít připravené evakuační zavazadlo.

„Situace je bohužel velmi podobná velkým povodním z roku 1997 nebo 2002. Od dnešní půlnoci bude pršet a déšť bude rozšířen na celé území,“ řekl ministr na mimořádné tiskové konferenci.

K TÉMATU: Extrémní lijáky budou bičovat Česko, hrozí povodně. Kde je nejvyšší riziko?

Podle něj bude platit výstraha už od středeční půlnoci až do nedělního večera. „Bude to velmi složité i v tom, že bude poměrně hodně srážek a přidá se i vítr přes 100 kilometrů v hodině. Hrozí proto pády stromů a škody na majetku,“ řekl Hladík.

Podobně hovořil i ministr vnitra Vít Rakušan. Podle něj nechce vláda šířit strach nebo paniku, přesto není předpověď optimistická. „Chtěl bych poprosit všechny organizátory společenských akcí, aby zvážili, zda je konání v pátek a v sobotu bezpečné,“ řekl Rakušan.

Extrémní lijáky budou bičovat Česko, hrozí povodně. Kde je nejvyšší riziko?

„Zároveň doporučujeme, aby v povodňových oblastech měli občané připraveno evakuační zavazadlo a mohli být schopni rychlého přesunu. Rozhodně doporučujeme sledovat aktuální vývoj počasí a zpravodajské weby,“ řekl ministr vnitra.

Integrovaný systém je podle něj připraven a celý víkend bude v pohotovosti.

Tagy: