MAPA: Extrémní srážky způsobí povodně, varují odborníci. Podívejte se, kde je riziko největší

Rozvodněná řeka Labe v Heřmanicích na Náchodsku v roce 2023

O víkendu hrozí extrémní deště a povodně, varoval ČHMÚ

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali ve středu výstrahu před extrémními srážkami a povodněmi. Zatímco varování před lijáky je v platnosti od čtvrteční půlnoci do té pondělní, v případě záplav je nastavena platnost od pátečních 15:00 do odvolání. Podívejte se, kde bude riziko vylití řek z koryt největší.

„Během období od čtvrtka 12. 9. do neděle 15. 9. se očekává časově a prostorově velice proměnlivá intenzita srážek, od slabých až po extrémní překračující i několik desítek mm za pár hodin,“ uvedli experti na sociální síti X.

K TÉMATU: Hrozí záplavy jako v roce 1997, varují experti. Hladík chystá mimořádný briefing, kde platí VÝSTRAHA?

Varování před extrémními srážkami platí pro jihovýchodní část našeho území a pro horskou oblast na severu a severovýchodě Česka. Zde by mělo napršet mezi 150 až 250 milimetry, a to za čtyři dny. Největší srážkové úhrny očekávají meteorologové v oblasti Jeseníků, kde se hodnota dokonce může vyšplhat až ke 300 milimetrům.

Kromě západu a severozápadu Čech by na zbytku území mělo jít o úhrny srážek v rozmezí 100 až 150 milimetrů od pátečního poledne do pondělní půlnoci.

Vlivem intenzivních dešťů očekávají experti z ČHMÚ od pátečního večera také výrazné vzestupy hladin vodních toků. Na mnoha místech by měl stupeň povodňové aktivity překročit třetí stupeň, a to během soboty a neděle. „V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro tento stupeň,“ uvedli experti.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Velké nebezpečí záplav hrozí zejména na severovýchodě a východě Česka, rizikové zvedání toků může nastat i v částech Jihočeského, Libereckého nebo Královéhradeckého kraje. Ve Středočeském kraji hrozí velká voda pouze v okrese Poděbrady.

K situaci se vyjádří i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) společně s ředitelem ČHMÚ Markem Riederem. Brífink proběhne ve středu v 15:00. Na počasí zareagovalo i ministerstvo zemědělství.

Šéf resortu Marek Výborný (KDU-ČSL) na síti X potvrdil, „že všechna povodí ČR již od včerejšího dne (úterý, pozn. red.) provádějí na můj pokyn mimořádná preventivní opatření tak, abychom na extrémní srážky byli co nejvíce připraveni“.

PŘIPOMEŇTE SI: Emilku a Drahušku pohřbily domy z vepřovic, vzpomíná žena na sousedky z Troubek

Tagy:
počasí srážky řeka povodeň výstraha déšť mapa přeháňky Český hydrometeorologický ústav záplavy Ministerstvo životního prostředí České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky vodní tok