Obří Kia Carnival sveze 11 lidí v luxusu. Stojí přitom jako nová Octavia

Vůz korejské automobilky měří na délku téměř 5,2 metru, kupředu ho žene diesel nebo benzinový šestiválec o výkonu 294 koní doplněný o automatickou převodovku. Přesto dokáže nalákat na velmi zajímavou cenu. Ta začíná v přepočtu na rovných 700 tisíc korun.

„Stvořili jsme novou kategorii aut,“ tak loni představila automobilka Kia svůj model Carnival, který označila za GUV – Grand Utility Vehicle. Jde o kombinaci oblíbené kategorie SUV s rodinnými MPV, která naopak pomalu vymírají. Nyní se Kia Carnival dostává do prodeje a ukazuje, že za obří vnitřní prostor, silný motor pod kapotou a luxusní výbavu není vždy nutné platit miliony.

Už rozměrově je Kia Carnival impozantním vozem. Na délku měří 5 155, široká je 1 995 a vysoká 1 775 mm. I z hlediska designu více připomíná velké SUV než typické rodinné auto „dodávkovitých“ tvarů. V základním uspořádání se dovnitř vejde sedm cestujících, ve vrcholné verzi ale dokáže pojmout až 11 lidí ve čtyřech řadách sedadel.

Benzinový V6 i diesel

Pod kapotou má uložený benzinový atmosférický šestiválec s velkým pětilitrovým objemem. Ten dosahuje výkonu 216 kW (294 k) a točivého momentu 355 Nm. Motor je spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou. Na vybraných trzích se ale nabízí také řadový naftový čtyřválec. Ten má sice „jen“ 148 kW výkonu (201 k) a 440 Nm točivého momentu, ale měl by se pochlubit výrazně lepší spotřebou. U benzinu vychází konzumace na 9,6 litru, u nafty na 6,5 litru paliva na 100 km.

Kia Carnival vzhledem ke své velikosti i technickým parametrům překvapuje nízkou cenou. Například na americkém trhu začíná na 32 100 dolarech, tedy rovných 700 tisících korun. To je stejně jako Škoda Octavia s motorem 1.5 TSI o výkonu 110 kW (150 k) a automatickou převodovkou v poměrně bohaté výbavě Style.

I korejský obr má ale zajímavou výbavu. V základním provedení LX má kromě automatické klimatizace například elektricky posuvné dveře, bezklíčový vstup i startování, zábavní systém s dotykovou obrazovkou nebo sadu elektronických asistentů. Ve vyšších výbavách nabízí vyhřívání sedadel, kůži, palubní komunikační systém s kamerou, velká litá kola či reproduktory od Bose. Výbavou je tedy na pomezí luxusní třídy.

V Česku jen individuálně

Problém je, že i když se Kia Carnival nabízí s naftovým motorem, do Evropy se oproti loňským informacím oficiálně dovážet nebude. Korejci vůz prodávají v Asii, Austrálii nebo USA. „Možná se objeví i v Rusku, pro EU ale plánovaná bohužel není,“ potvrdila CNN Prima News Kateřina Jouglíčková, mluvčí českého zastoupení Kia.

I tak se ale nová Kia Carnival může dostat k českému řidiči. Vozy, které se do Česka oficiálně nedovážejí, je možné pořídit u jedné z několika specializovaných firem, jež přiváží auta ze Spojených států. Dá se předpokládat, že se Carnival v jejich nabídce brzy objeví. Cena ale bude vyšší. K základní částce, která se v USA uvádí bez daně i poplatků za dodání, je potřeba přičíst náklady na transport, provizi pro dovozce i české daně.

Tagy: