Praktické SUV s pořádným kufrem? Za půl milionu už je na výběr, včetně Škody

Hledali jsme nejdostupnější SUV na českém trhu, jejichž kufr pojme alespoň 500 litrů nákladu. To už stačí na zavazadla běžné rodiny. V desítce nejlevnějších má největší zavazadelník Peugeot 5008, dobrými parametry se chlubí i Škoda Karoq.

SUV jsou už několik let na českém trhu nejoblíbenější kategorií aut. Jen za loňský rok se jich prodalo podle dat Sdružení dovozců automobilů (SDA) téměř 72 tisíc, každé třetí nové auto tedy do této třídy patřilo. Většina řidičů si je pořizuje jako rodinný vůz, který má zvládat nejen každodenní dojíždění třeba z domova do práce, ale i výlety na chalupu nebo na dovolenou. Proto je pro ně důležitý i velký kufr.

K tomu, aby se čtyřčlenná rodina pohodlně sbalila, potřebuje objem kufru minimálně 500 litrů. Jde o velikost v základním uspořádání zavazadelníku, tedy bez sklopených opěradel zadních sedadel. Takový prostor nabízí vozy z kategorie kompaktních SUV a mezi nimi jsme také v cenících automobilek pátrali po nejdostupnějších. Nakonec jsme vybrali 10 nejlevnějších SUV s velkým kufrem.

Škoda vs. Hyundai

Pod půl milionu korun se vejdou dva vozy, konkrétně Kia Sportage a Opel Grandland X. Nabízí objem kufru 503, respektive 514 litrů. Do výběru se tedy dostaly jen těsně. Podobnou velikost má i třetí nejlevnější SUV s kapacitou 521 litrů. Jde o domácí Škodu Karoq, která je zároveň nejprodávanějším SUV na českém trhu. Loni podle dat SDA zaznamenala přes osm tisíc nových registrací.

Nejnovějším konkurentem Škody Karoq se stal Hyundai Tucson, který se vyrábí v Nošovicích. U něj automobilka uvádí základní kapacitu kufru 616 litrů a patří tak mezi modely s nejlepší kombinací ceny a užitné hodnoty v našem výběru. Na mladoboleslavský bestseller útočí také nápadným designem, bohatou výbavou i hybridními motory pod kapotou.

Nejvíce prostoru u Peugeotu

Kdo hledá co největší kapacitu, musí zabrousit k Peugeotu. Ten má v desítce nejdostupnějších SUV s velkým kufrem hned dva modely. Menší 3008 nabízí rozumných 520 litrů objemu, větší 5008 má řečeno s trochou nadsázky černou díru místo kufru. Lze do něj naložit až 780 litrů nákladu. Je to dáno jeho původem. Ještě v minulé generaci totiž Peugeot 5008 patřil do kategorie velkoprostorových rodinných vozů (MPV).

Přehled 10 nejlevnějších SUV na českém trhu s kufrem větším než 500 litrů najdete v přiložené fotogalerii. Kromě udávaného objemu je u nich i cena za nejdostupnější verzi v základní výbavě a motorizaci.

Tagy: