Obrněnce, drony i polní kuchyně. Vojenský veletrh se koná v rozsahu jako před pandemií

V Brně ve středu začal veletrh obranné techniky Idet a s ním další veletrhy Pyros a Iset. Jde o první veletrh po půl druhém roce, který se koná v rozsahu, jaký byl běžný před pandemií koronaviru. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) to byl právě covid, jenž ukázal, jak nepostradatelná je moderní armáda a také hasičský a policejní sbor, řekl při slavnostním zahájení.

„Ukázala se zásadní role našich bezpečnostních, ozbrojených a záchranných složek, které pomáhaly při zvládnutí globální krize,“ řekl Metnar.

Zahájení zbrojního veletrhu provázela protestní akce aktivistů, kteří obarvili vodu ve fontánách v centru Brna na červeno, tedy barvou krve. Nad hlavním vstupem na výstaviště vyvěsili transparent „Válka začíná tady“. Na výzvu policie slezli ze střechy dolů, žádná škoda podle dostupných informací nevznikla, uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Služba vojáků v době pandemie

Projevy politiků i generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše se nesly všechny v duchu poděkování těm složkám státu, které pomáhaly zvládnout situaci, při níž v Česku zemřelo na covid 30 000 lidí. Bez nich by byla situace ještě horší, přičemž Česko bylo na špičce světového žebříčku v přepočtu úmrtí na 100 000 obyvatel.

Vojáci pomáhali v nemocnicích a domovech pro seniory, hasiči rozváželi po republice zdravotní pomůcky. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) je veletrh známkou pomalého návratu do normálu a přes zhoršující se pandemickou situaci hovořil o návratu života do starých kolejí.

Metnar zdůraznil, že česká armáda potřebuje nadále intenzivní modernizaci kvůli složité mezinárodní bezpečnostní situaci a je potřeba, aby byla připravená na škálu nových hrozeb. I proto patří část veletrhu vystavovatelům, kteří brání kyberprostor.

Obrněná vozidla i drony

S nabídkou obrněných vozidel domácí výroby se na veletrhu prezentuje i nový podnik Zetor Defence, který vznikl spojením společnosti Zetor Engineering a holdingu Skupina.

„Začali jsme vývojem obrněného vozidla Zetor Gerlach 4x4, které jsme poprvé veřejnosti představili před třemi lety. V současné době jsme s tímto projektem ve finální fázi – máme za sebou všechny potřebné certifikace a vozidlo je připravené do sériové výroby. Kromě Gerlachu představujeme na letošním veletrhu Idet demonstrátor útočného vozidla pro rychlé nasazení postavený na stejné platformě,“ říká generální ředitel firmy Zetor Engineering Filip Šoka.

V Brně vystavuje také společnost Eldis Pardubice, jejíž kolové obrněné vozy Titus se připravují na vojskové zkoušky u české armády. Do konce roku vznikne šest prototypů, ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na dodávku 62 těchto obrněnců v červnu 2019.

Obrněnec Ascod španělské společnosti GDELS ukázal na veletrhu spolupráci s českým bezpilotním letounem. Dron nad vozidlem přenáší reálně obraz z bojiště do kabiny vozu. Samohybná kolová houfnice DITA šternberské firmy Excalibur Army by se zase v budoucnu mohla stát součástí armád z regionů jihovýchodní Asie, Blízkého východu či severní Afriky. V afrických zemích by se mohla uplatnit také česká firma Agados, která vyrábí polní kuchyně.

Veletrh se koná pošestnácté. Hlavní velitel ozbrojených sil, jímž je prezident Miloš Zeman, na veletrh zavítal naposledy v roce 2017.

Tagy:
armáda vojáci dron Brno technika přehlídka Jihomoravský kraj ANO 2011 drony Lubomír Metnar Česko pandemie koronaviru veletrhy obrněné vozidlo Armáda České republiky Pavel Šváb pandemie covidu-19 bojové vozidlo veletrh