Obviněný Hlubuček končí ve STAN. Náměstkem pražského primátora zatím zůstává

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN)

360° (615)

Obviněný náměstek primátora Hlubuček rezignoval na veškeré stranické funkce včetně pozice na pražské kandidátce. Informoval o tom lídr kandidátky STAN Petr Hlaváček. Náměstkem pražského primátora Hlubuček zatím zůstává, a to i přes výzvu primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), aby svoji funkci složil. Vedle toho lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský řekl, že pokud Hlubuček nebude adekvátně reagovat, očekává ve čtvrtek jeho odvolání.

„Politika je služba veřejnosti, městu a státu, nikoliv příležitost pro osobní obohacení. Budu se vás snažit přesvědčit, že to platí a platit bude. Teď je klíčové začít u sebe,“ prohlásil Hlaváček s tím, že Hlubuček rezignoval na veškeré stranické funkce, a to včetně své pozice na kandidátce.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili ve středu 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku. Kriminalisté zasahovali na několika místech v Praze, mimo jiné na pražském magistrátu či v budovách dopravního podniku (DPP).

Mezi obviněnými měli být kromě náměstka Hlubučka třeba i podnikatel Michal Redl nebo náměstek dopravního podniku Matěj Augustín. Policisté je podle informací CNN Prima NEWS považují za organizovanou skupinu a část z nich obvinili z korupčních trestných činů.

„Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v ČR, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení,“ řekl k současné situaci náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Opozice s kritikou neotálela

Opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zkritizoval primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Prý je zoufalý a měl by vědět, co má kolem sebe za lidi. Hřib se hájil tím, že Piráti pro dotyčné osoby nehlasovali.

„Absolutní odpovědnost má pan primátor. Pokud dva roky věděli, že se v podniku krade, tak jak mohl s těmito lidmi spolupracovat? Je zvláštní, že dva roky funguje koalice s někým, kdo je spolčen s organizovaným zločinem. Koalice je nejméně transparentní v historii. Má jeden skandál za druhým,“ pustil se do vedení Prahy zástupce opozice Prokop. Zda se v pražské politice opravdu „kradlo“, ale není zatím s ohledem na probíhající policejní vyšetřování jasné.

„Zaujalo mě, že kauza není o zakázkách magistrátu, ale pouze v záležitostech dopravního podniku. Protikorupční mechanismy na magistrátu fungují a žádné takové věci se uvnitř nedějí. Piráti pro žádného člena z dopravního podniku nehlasovali,“ hájil se Hřib.

Tagy:
CNN Prima NEWS Starostové a nezávislí Česko Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy Národní centrála proti organizovanému zločinu Pražský magistrát