Ohlédněme se za největším cyklistickým etapovým závodem v České republice Czech Tour

Czech Tour 2023

Cyklistika patří v Česku mezi nejoblíbenější rekreační sporty napříč generacemi a její obliba rok od roku roste. Z průzkumů vyplývá, že na kole pravidelně jezdí čtyři z pěti Čechů. Proto není divu, že se u nás těší velké oblibě etapový cyklistický závod Czech Tour. Během čtyř etap největšího silničního závodu v Česku ujedou profesionální cyklisté 665,8 kilometrů a zdolají 11 190 výškových metrů.

Hlavním partnerem Czech Tour je společnost Sazka: „Nejprestižnější etapový závod u nás má skvěle našlápnuto. S letošní Czech Tour jsme velmi spokojení, závod se podařilo opět posunout a zprofesionalizovat a máme radost i z rostoucího zájmu fanoušků a diváků,“ říká Pavla Hobíková, manažerka externí komunikace společnosti Sazka, a doplňuje: „Oslovovat a nadchnout pro sport co nejvíce lidí je jedním z našich cílů. Takže příští rok se můžete těšit na další sportovní novinky. Chystáme celoroční aktivaci, která bude zahrnovat třeba mimosezonní výzvy pro muže i ženy na sportovních aplikacích, a v průběhu samotného závodu se chceme zaměřit také na rozšíření doprovodného programu pro veřejnost.“

Zároveň by Czech Tour v budoucnu nemělo být jen čtyřmi dny závodění. Ty budou pouze vyvrcholením celoroční aktivace, která bude zahrnovat třeba mimosezonní challenge pro muže i ženy na sportovních aplikacích a podobně.

Nejúspěšnějším cyklistou v historii závodu je Leo König se dvěma triumfy, který momentálně stojí také v čele závodu. „Czech Tour letos nabízí skvělou konkurenci, mezi 21 týmy nechybí tři sestavy z World Tour: BORA - hansgrohe, Intermarché - Circus - Wanty a Jumbo-Visma. Nechybí ani česká špička Karel Vacek či Daniel Turek a další. Závodí zde i jeden z nejslavnějších jezdců v historii cyklistiky, Chris Froome se svým týmem. Velmi nás těší, jakému renomé se závod těší, každý rok se snažíme něco vylepšovat a věříme, že tento český závod se brzy dostane do mezinárodní špičky, máme hodně dobře našlápnuto.“ dodává König k závodu a s velkou pochvalou na něj navazuje právě legenda Chris Froome:

„Bylo to skvělé, i přesto, že nebylo úplně ideální počasí, tak zde byla naprosto báječná atmosféra. Moc jsem si to užil, všichni mě tady nádherně přivítali, všichni byli neskutečně přátelští a bylo hezké se sem vrátit. Moc všem děkuju za jejich podporu.“

Freestyle BMX na scéně

Vedle tradiční disciplíny silniční cyklistiky, Sazka letos nově vstoupila i do mladšího atraktivního prostředí freestyle BMX. I v rámci Czech Tour si mohli návštěvníci na Červenohorském sedle vyzkoušet jízdu na BMX kole na Sazka pumptracku, který postavil Jan Valenta, trojnásobný mistr světa ve freestyle BMX. A s BMX souvisí i závazek Sazky „Kolo za milionáře“.

„Dále pokračujeme v plnění závazku, kdy dětským domovům darujeme BMX kola za každého, kdo se díky Sazce stal milionářem. Z Czech Tour si tak BMX kola odvezou 4 dětské domovy. Do konce letošního léta obdarujeme všechny dětské domy, které o kola projevily zájem. Kromě toho, že je rozvážíme do dětských domovů po celém ČR, tak tato kola rozdáváme i v rámci akcí po celé republice, které objíždíme s naším Sazka pumptrackem.“ dodává Pavla Hobíková.

Výsledky Czech Tour 2023

Celkovým vítězem závodu Czech Tour 2023 se stal Němec Florian Lipowitz. Dvaadvacetiletý cyklista dojel třetí v nedělním závěrečném dějství ze Šumperka do Šternberka a navázal tak na druhé místo ze sobotní královské etapy a triumf v pátečním dějství s cílem na Pustevnách. Vítězem nedělní etapy se stal český cyklista Adam Ťoupalík z týmu Elkov-Kasper. Třetí příčku v konečném účtování slavil Jakub Otruba z formace ATT Investments. Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome figuroval po sobotě s velkou ztrátou na začátku druhé stovky celkového pořadí a nedělní etapu nedokončil.

Tagy: