Ohnivé peklo: Obětí požáru na havajském ostrově Maui je už 53, lidé prchají do moře

Havaj se potýká s devastačními požáry.

Na Havaji bojují s ničivými požáry

Počet obětí ničivých lesních požárů na havajském ostrově Maui vystoupil na 53, oznámily havajské úřady. Shořelo až 1 700 budov, uvedl tamější guvernér Josh Green v televizi CNN. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí a obnova města potrvá roky. Mnoho lidí se stále pohřešuje, jejich přesný počet je ale podle policie v tuto chvíli těžké odhadnout.

Požáry guvernér označil za pravděpodobně „nejhorší přírodní katastrofu v historii státu Havaj“. Připravuje veřejnost na to, že počet obětí poroste, pátrání po nezvěstných pokračuje. Ubytovat bude potřeba tisíce lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. Úřady se nyní snaží zajistit 2 000 pokojů a budou kontaktovat hotely. Guvernér apeloval také na místní obyvatele. „Pokud máte možnost někoho ubytovat, prosím zvažte to,“ řekl.

Green v rozhovoru se CNN zmínil tsunami z roku 1960, která si vyžádala 61 mrtvých. „Obávám se, že počet mrtvých bude tentokrát výrazně vyšší,“ uvedl.

V letovisku Lahaina, které kdysi bylo hlavním městem havajského království, to nyní podle zpravodaje CNN Billa Weira vypadá, „jako by tam vybuchla bomba. Plameny se rozšířily tak rychle, že celé domy shořely během několika minut“.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie v Queenslandu. Pět chlapců a jejich otec uhořeli, matka před plameny stihla utéct

Na Maui, s rozlohou přes 1 800 kilometrů čtverečních po Havaji druhý největší z osmi hlavních havajských ostrovů v severovýchodní části Pacifiku, propukly v úterý večer nejméně tři požáry. Silný vítr napomáhal šíření plamenů a ztěžoval práci záchranným složkám. Požár způsobil exploze na čerpacích stanicích a v přístavních skladech pohonných hmot a zničil i lodě kotvící u pobřeží. Plameny se rozšířily tak rychle, že někteří obyvatelé museli před živlem prchat do oceánu.

Nejvíce postiženo bylo město Lahaina na západě ostrova, kde plameny podle leteckých záběrů zničily celé čtvrti, včetně historického centra. Podle úřadů je požár nyní pod kontrolou z 80 procent, uvedl zpravodajský web CNN. Hasiči bojují s dalšími dvěma velkými požáry ve východnější části ostrova, přičemž bližší z nich v Kihei je pod kontrolou ze 70 procent. Třetí požár zasáhl kopce ve střední části ostrova.

Posted by Bosco JR Bae on Wednesday, August 9, 2023

V Lahaině, která kdysi byla hlavním městem havajského království, to nyní podle zpravodaje CNN Billa Weira vypadá, „jako by tam vybuchla bomba“. „Plameny se rozšířily tak rychle, že celé domy shořely během několika minut,“ uvedl. Na sociálních sítích se dříve objevilo video, které zachycuje, jak na jedné z ulic ve městě hoří téměř každý dům. Autor videa byl podle agentury AP evakuován do bezpečí a čeká, až se bude moci vrátit domů.

Město je „posvátnou půdou“

„Prioritou je zachránit lidské životy, zabránit lidskému utrpení a pak zamezit vážným škodám na majetku,“ poznamenal Hara. Kolik lidí se stále pohřešuje, není zcela jasné. „Upřímně, nevíme,“ uvedl policejní ředitel John Pelletier. „Problém je v tom, že nejde elektřina. Není tu internet. Není tu žádné rádiové pokrytí,“ dodal.

Zároveň naznačil, že v Lahaině může být mnoho dosud nenalezených mrtvých. „Město Lahaina je nyní posvátnou půdou,“ řekl s odkazem na ostatky, které ještě nebyly nalezeny. „Musíme je dostat ven,“ dodal.

Oheň živený silným větrem se v suchých podmínkách rychle šířil a ostrovní stát překvapil. Na dříve rušných silnicích po sobě nechával shořelá auta a na místech historických budov kouřící trosky, popisuje agentura AP, podle níž bylo zničeno nebo poškozeno 271 domů. Lahaina je oblíbenou turistickou destinací s historií sahající do 17. století. Úřady nyní od cest na ostrov odrazují, především od cest do Lahainy, nad kterou mohli až v noci na čtvrtek, kdy se vítr zklidnil, záchranáři přelétnout a zhodnotit rozsah škod.

Pomáhá i Winfreyová

„Sotva jsme se odtamtud dostali včas,“ popsali Kamuela Kawaakoa a Iiulia Yassoová svůj úprk z města zahaleného v kouři. Pár a jejich šestiletý syn si stihli vzít jen náhradní oblečení a utíkali, zatímco keře za nimi začínaly hořet. Cestu autem za zvuku požárních hlásičů jim ztěžovaly spadané sloupy elektrického a telefonního vedení, píše AP. Rodina je nyní v přístřešku pro evakuované a neví, jestli z jejich bytu něco zbylo.

Podle havajského úřadu pro cestovní ruch se od úterý podařilo z ostrova Maui evakuovat již 14 tisíc turistů. Ve čtvrtek po 18:00 místního času (pátek 6:00 SELČ) úřady odhadovaly, že se počet evakuovaných do konce dne zvýší o dalších 14 500. Mnoho dalších lidí ale skončilo ve sportovních halách, kde přespávají na matracích a ve spacácích. Někteří utrpěli popáleniny a další zranění. Pomoci do jednoho z těchto stadionů přišla podle BBC známá moderátorka Oprah Winfreyová, která má na ostrově dům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Havaj se potýká s devastujícími požáry

Silný vítr, který napomáhal šíření požárů a komplikoval hasičům a záchranářům práci, způsoboval  zčásti hurikán Dora. Ten se ke středeční půlnoci (čtvrtečnímu poledni SELČ) od Havaje vzdálil na asi 1 500 kilometrů. Během čtvrtka vítr podle meteorologů z Národní meteorologické služby (NWS) klesl z rychlosti mezi 24 a 48 kilometry za hodinu na 16 až 32 kilometrů za hodinu, píše CNN.

Viceguvernérka Havaje Sylvia Lukeová uvedla, že obnova ostrova, na kterém plameny ničí rozsáhlé plochy vegetace, „potrvá roky“.

Tagy: