Ničivý požár ve Valencii si vyžádal nejméně 10 životů. Plamenům pomohla i hořlavá fasáda

Ve Valencii hoří věžák o 14 podlažích.

Požár ve Valencii

Nejméně deset lidí zahynulo při požáru, který ve čtvrtek zachvátil 14patrový bytový komplex ve Valencii na jihovýchodě Španělska. Místní média informují, že hasiči celou noc ochlazovali budovu, aby ji mohli prohledat. Stále se pohřešují další lidé, uvedla v pátek starostka města María Cataláová. Na místo neštěstí by měl dorazit i premiér Pedro Sánchez, uvedla televize RTVE.agoze.

Cataláová také oznámila, že radnice vyhlásí třídenní smutek. Podobný krok chystá i regionální vláda autonomní oblasti Valencie. Zástupkyně španělských úřadů Pilar Bernabéová v pátek uvedla, že policie nalezla v domě 10 mrtvých těl.

ČTĚTE DÁLE: Ohnivé peklo zachvátilo věžák ve Španělsku. Na místě je polní nemocnice, hrozí mnoho obětí

Požár propukl ve čtvrtek okolo 17:30 a plameny kvůli silnému větru rychle, zhruba za půl hodiny, zachvátily celou budovu, která má dvě části. Druhá část bytového komplexu, vystavěného v roce 2008, má 12 pater. Podle El País je v domě 138 bytů, které mohlo obývat až 450 lidí.

Při čtvrtečním požáru bylo několik lidí zraněno. Předseda regionální valencijské vlády Carlos Mazón v pátek uvedl, že bylo ošetřeno 15 lidí, z toho šest zůstává v nemocnici. Mezi zraněnými je i pět hasičů.  „Jde o popáleniny, zlomeniny rukou, nikdo není v ohrožení života,“ dodal Mazón.

Příčina požáru není známá, vypukl v sedmém patře, podle některých médií ve čtvrtém. Podle expertů, které citují španělská média, přispěl k jeho rychlému šíření materiál použitý na fasádě. Šlo o dvojité hliníkové desky s polyuretanovou pryskyřicí, která funguje jako izolace, ale je velmi hořlavá, řekl deníku El País inženýr David Higuera. Dodal, že vidí podobnost s požárem, který v červnu 2017 zachvátil čtyřiadvacetipodlažní obytnou budovu Grenfell Tower v západní části Londýna a vyžádal si životy 72 lidí a přes sedm desítek zraněných.

„Nemůžu pochopit, že se něco takového může stát v roce 2024, že budova shoří takto rychle...se vší tou technologií, co máme...Je to tragédie obrovských rozměrů,“ citoval El País jednoho z lidí, kteří hašení požárů ve čtvrtek sledovali z dálky. „Pochopil bych to v 80. letech, ale teď?“ podivil se Juan Luis López, který má v blízkosti neštěstí baletní školu.

Server 20minutos.es připomněl také nejtragičtější požáry bytových domů ve Španělsku z posledních let. V červenci 1992 zemřelo 12 lidí, včetně devíti Poláků při požáru v domě v madridské čtvrti Móstoles. Tragické byly i požáry v domovech pro seniory - v lednu 2022 zemřelo devět lidí ve městě Moncada u Valencie a osm obětí si vyžádal požár v červenci 2015 v Zaragoze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rodinný dům na Jablonecku lehl popelem

Tagy:
nemocnice dron Španělsko okres Jablonec nad Nisou El País Valencie