Ohnivé peklo zachvátilo věžák ve Španělsku. Na místě je polní nemocnice, hrozí mnoho obětí

Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se 14 podlažími. Úřady se obávají vysokého počtu obětí. Na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Nejméně čtyři lidé zahynuli.Situaci hasičům komplikuje silný vítr.

Požár v budově vypukl kolem 17:30 SEČ a hasiči na místě stále zasahují. Podle deníku El País během krátké doby požár zachvátil celou výškovou budovu. Podle tiskové agentury EFE hoří dvojbudova, plameny se z jedné rozšířily také do druhé novostavby.

ČTĚTE TAKÉ: Autobus plný hokejistů u Olomouce zachvátily plameny. Požár vůz zcela poškodil

Ohnivé peklo začalo ve čtvrtém patře a rychle se rozšířilo, uvedly záchranné služby podle britského Daily Mail. Oheň se roznesl i do vyšších pater. Z dvojbudovy stále stoupá hustý dým.

S plameny bojuje 16 týmů hasičů, jejichž úsilí ztěžuje vítr a prudce stoupající teploty v ohnisku požáru. Zdravotníci ošetřili nejméně 13 osob, z toho šest hasičů a jednu osoba, která je podle informací agentury EFE nezletilá. Úřady zatím neinformovaly o počtu evakuovaných lidí ani o obětech. Panují však obavy z velkého počtu zraněných. Zdravotnické úřady proto nechaly postavit nedaleko hořící budovy polní nemocnici. Později úřady oznámily i mrtvé v komplexu.

Podle tisku se podařilo zachránit několik osob, které se nacházely na balkonech budovy. Hasiči se ale obávají, že někteří lidé nedokázali hořící dům opustit včas. Místní média podle Daily Mail informují o osobách, které plameny uvěznily v uvnitř.

Podporu na dálku vyslovil také španělský předseda vlády Pedro Sánchez. „Rád bych vyjádřil soustrast všem postiženým a poděkoval všem zasahujícím záchranářům,“ napsal na sociální síti X.

Budova se nachází ve čtvrti Campanar, kde je nová výstavba. V bloku se dvěma vchody, který pohltil požár, bylo podle deníku El País 138 bytů, kde žilo na 450 lidí. Podle listu byla budova postavená v roce 2008. „Nemohu pochopit, že v roce 2024 nová budova tak (rychle) hoří,“ řekl deníku El País vedoucí nedaleké školy baletu Juan Luis López. I další svědci řekli novinářům, že se požár rozšířil po fasádě budovy velmi rychle.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rodinný dům na Jablonecku se při požáru rozpadl hasičům před očima. Ukázali děsivé záběry

Tagy: