Za nepovolený ohňostroj můžete zaplatit pokutu až dva miliony korun. Kvůli chráněným ptákům

Zákazy pod hrozbou milionové pokuty. I to může potkat pořadatele, kteří se rozhodnou odpalovat ohňostroj v blízkosti hnízdišť chráněných ptáků. Inspekce životního prostředí jim může akci zakázat, a pokud ji nezruší, mohou přijít i finanční postihy. Takto o svůj ohňostroj přišel nedávno třeba východočeský Miletín.

Ohňostroj je desítky let tradiční součástí oslav ve větších městech i menších obcích. V sobotu ho měli v plánu i v Miletíně. Čekalo je ale nemilé překvapení. Přišel zákaz od inspekce životního prostředí (ČIŽP). „Předběžným opatřením nám zakazují provozovat ohňostroj, protože v perimetru kilometr a půl od místa hnízdí čáp bílý,“ popsal pro CNN Prima NEWS starosta Miletína Miroslav Nosek (STAN).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jízda na slonech, opičí show či plavání s delfíny? Těmto atrakcím se na dovolené vyhněte

V obci přitom předem nic netušili. „V každém případě to bylo anonymní oznámení. Někdo chtěl zmařit ten ohňostroj,“ míní Nosek.

Zákon zní každopádně jasně a inspekce je nekompromisní. „V důsledku pořádání ohňostroje by mohlo dojít ke škodlivému zásahu do přirozeného vývoje tohoto zvláště chráněného živočicha,“ podotkla mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká. „Ti ptáci mohou být dezorientovaní a hlavně ve městech mohou narážet do nějakých překážek. Opouští hnízda a pokud na tom hnízdě jsou vejce, tak dojde k prochlazení a úhynu,“ sdělil ornitolog Jan Sychra.

Zbytečná žádost?

Pořadatelé podle zákona musejí ohňostroj nahlásit na krajském úřadě. I přes výskyt blízkých hnízdišť pak můžou požádat o výjimku. V praxi ale prý zbytečně. „Tu výjimku vám stejně nikdo nikdy nedá. Těch druhů chráněných ptáků je moře, takže je prakticky jasné, že od jara do podzimu v době hnízdění nikdo neudělá ohňostroj,“ uvedl Nosek.

Pořadatelům navíc při neuposlechnutí hrozí tučná pokuta. „Inspekce může uložit pokutu do maximální výše jednoho milionu korun, případně až dvou milionů korun,“ řekla Loužecká. Dlouhodobý souboj svádějí ornitologové také s největším festivalem ohňostrojů v republice, který se koná v Brně. Letos prý proti němu kvůli ptákům chystají razantnější kroky.

Tagy: