Okamura o nekonečném projevu: Důchodce hájím až na krev. Znásilnění Sněmovny, reagoval Flek

Můj projev žádným narušením jednání nebyl. Probíhá mimořádná schůze k valorizacím důchodů, která má za cíl pouze okrást občany. Těmito slovy hájil předseda SPD Tomio Okamura v pořadu K věci na CNN Prima NEWS svou úterní sedmihodinovou řeč v Parlamentu. Navíc prý mluvil k tématu. Vláda v reakci na to ve středu omezila dobu řečnění na 10 minut, podle Josefa Fleka (STAN) Okamura „znásilňoval Sněmovnu“.

Sedm hodin a sedm minut. Šéf opoziční SPD Okamura si pro svůj obstrukční proslov vyhradil polovinu jednacího času, a překonal tak svůj rok starý rekord v délce vystoupení v dolní komoře Parlamentu. Tehdy si vzal slovo „jen“ na šest hodin.

ČTĚTE TAKÉ: Mrazivá noc ve Sněmovně. Poslanec si v ledové sprše nebyl jist svým pohlavím

„Fialova vláda drze říká, že vyplatit důchody téměř třem milionům občanů by způsobilo hospodářské škody. Ty ale ve více než ročním působení zavinil kabinet. Pro mne je to nepřijatelné, proto nejde o to, jestli mluvím šest nebo sedm hodin, já ze všech sil bráním příjemce důchodů v Česku a budu je bránit do poslední krve,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na otázku, zda opravdu celý jeho projev souvisel s důchodovou reformou, odpověděl: „Mluvil jsem plně k věci a představoval naše (SPD, pozn. red) názory. Říkal jsem, proč by Fialova vláda neměla okrádat důchodce, představoval jsem různé formy důchodových reforem i ze zahraničí, abych vysvětlil, že není potřeba seškrtávat peníze pro důchodce.“

Nejde prý jen o starobní důchody, ale i o invalidní, sirotčí či vdovské. V této souvislosti řekl, že „vláda dala 50 miliard korun Ukrajině, a dokonce si na to půjčila v zahraničí“, což označil za nechutné. SPD podle jeho slov hodlá bojovat do posledních sil, aby bránila všechny příjemce proti „asociální vládě“.

Moderátorka pořadu Lucie Hrdličková připomněla slova bývalého ministra Karla Havlíčkova (ANO) z roku 2019, že každý den ve Sněmovně stojí státní kasu asi pět milionů korun, a dotázala se, zda se z tohoto pohledu jeho dlouhým projevem a dalšími obstrukcemi nemarní peníze ze státního rozpočtu.

„Paní redaktorko, děláte si legraci? Vy argumentujete pěti miliony korun, vláda chce ale okrást téměř tři miliony důchodců o 19 miliard korun,“ konstatoval a poradil jí, aby se probrala.

Flek: Poslouchali jsme bludy a nesmysly

Uvedl také, že se po svém projevu dočkal řady kladných reakcí. „Píší mi lidé z celé České republiky, drží mi palce, drží palce naší straně. Bojujeme za tři miliony občanů,“ dodal.

Vláda v reakci na obstrukce ve středu omezila vystoupení politiků maximálně na 10 minut. „Mrzí mě, že jsme museli omezit řečnickou dobu. Včera jsme tu ale poslouchali sedm hodin Tomia Okamuru,“ vysvětlil poslanec Josef Flek (STAN) ve Sněmovně. „Sedm hodin jsme tu poslouchali bludy a nesmysly. Sedm hodin tu znásilňoval Sněmovnu,“ dodal.

Tagy:
CNN Prima NEWS Tomio Okamura Starostové a nezávislí vláda Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Josef Flek Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky starobní důchod