Vláda napíná legislativu na hranu, varuje Nerudová. Zhodnotila i opoziční obstrukce

Vyhlášení stavu legislativní nouze kvůli zpomalení růstu penzí je dle ekonomky Danuše Nerudové na hraně. Sice je to jediný možný způsob, jak červnovou valorizaci důchodů do 22. března zvládnout, ale neměli bychom legislativu takto napínat. Nerudová to řekla v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. S návrhem podle ní měla vláda přijít již v říjnu minulého roku.

„Co na celé mimořádné valorizaci kritizuji je to, že je dělána nesystémově a na poslední chvíli. Inflace je vysoko celý rok. Takto na poslední chvíli, a s takovou rétorikou, to považuji za nešťastné,“ uvedla Nerudová. Podle ní měla vláda přijít s návrhem již v říjnu minulého roku. „A to takovým, že se vrátíme k systému valorizací, který platil v roce 2017. Tedy ke vzorci, kdy se valorizovalo o inflaci a třetinu reálných mezd,“ sdělila. Nyní se valorizuje o inflaci a polovinu reálných mezd.

Návrh mimořádné červnové valorizace důchodů chce vláda schválit v legislativní nouzi. „Postup je podle mě na hraně. Velmi často byl volen v covidu a vedly se diskuze, zda je postoj legitimní, nebo ne. Rozumím, že je to jediný možný způsob, jak to do 22. března zvládnout schválit, ale neměli bychom legislativu napínat na hranu. Novela měla přijít dříve. Dlouho jsme věděli o vysoké inflaci i nákladu na valorizaci ve státním rozpočtu,“ pokračovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka Skopečka s Havlíčkem. Znásilňují politici právo, nebo jednací řád Sněmovny?

Vyjádřila se také k obstrukcím opozice ve Sněmovně. „Je to její legitimní nástroj, ale jako daňový poplatník a občan bych si přála, aby jednací řád Sněmovny doznal změn a práce poslanců byla více efektivní a neblokovaly se tímto způsobem další zákony, které čekají na schválení,“ prohlásila Nerudová.

Dodala, že vládní komunikace ohledně valorizací i důchodové reformy k občanům není příliš šťastná. „Ministr Jurečka mluvil o tom, že součástí reformy by měla být i změna valorizačního vzorce. Novela valorizačního vzorce je jednorázové opatření, lakonická věta, která hovoří o tom, že se stávající valorizační vzorec nebude aplikovat pouze v červnu,“ uzavřela.

Tagy: