Okořeňte si grilování: Tipy a triky pro chutnější maso, zeleninu i sýry


Vůně kouře, šťavnaté maso, rozpékající se sýr a dozlatova opečená zelenina – to vše je dokonalým symbolem letních večerů a nesporným znamením toho, že grilovací sezóna už je v plném proudu. Pokud chcete letos u grilu rodinu i přátele odzbrojit výtvory hodnými šéfkuchaře, zaměřte se na správné dochucení pomocí koření, marinád a barbecue omáček. Právě ty totiž dokážou z vašich pokrmů vykouzlit hvězdy každého grilovacího večera.

Chcete-li z grilu servírovat jen skutečné delikatesy, mějte na paměti, že základem jsou vždy poctivé suroviny. Právě kvalitní ingredience mají totiž jedinečnou chuť, kterou stačí jen jemně zvýraznit za pomoci koření a bylinek, jež by stejně jako maso, zelenina či sýry měly pocházet výhradně z kvalitních zdrojů.

DÁLE ČTĚTE: Bydlet rychle, komfortně i ekologicky aneb Češi objevují modulární dřevostavby

Koření na grilování se dá sice sehnat téměř na každém rohu, ale zdaleka ne každá směs splní vaše chuťová očekávání a má dostatečnou kvalitu. „Pozor si dejte především na koření z otevřených pytlů a nádob, které bývá vystavené prachu, slunci a často i hmyzu. Sluneční paprsky navíc znehodnocují barvu a aroma mnoha druhů koření. Pokud vám záleží na kvalitě, vybírejte raději uzavřená balení, ideálně v neprůhledném obalu, který chrání koření před světlem,“ doporučuje Tomáš Dytrych z Grilování.cz.

Důležité je také složení. Vsaďte proto na osvědčené značky. Ideální jsou ty, které se specializují přímo na grilovací směsi – obvykle si dávají záležet na výběru surovin i vyváženosti chutí. Výbornou volbou může být i koření na grilování bez soli. Sůl si tak nadávkujete sami dle vlastních preferencí. Je vhodné i pro děti nebo lidi, kteří si musí hlídat její příjem ze zdravotních důvodů.

Jak správně používat koření na gril

Vyzkoušejte kořenicí směsi značky Mistr Grilu, která má bohatou nabídku rozmanitých směsí koření na grilování se solí i bez ní. Záleží jen na vás, jestli si chcete dopřát pořádně pálivá žebírka nebo lehký oběd ve středomořském stylu.

Posypat kořením maso, zeleninu či sýr zvládne hravě každý. Pokud ale chcete skutečně perfektní výsledek, je potřeba jít trochu dál. Zvláště u masa to vyžaduje více péče.

„Aby koření dobře přilnulo, doporučuji maso nejdřív potřít tenkou vrstvou oleje nebo třeba i hořčicí. Při pomalém grilování se pak skvěle uplatní takzvaný BBQ rub – jemně mletá směs s obsahem cukru, která se nanáší den předem. Na mase vytvoří krásnou karamelizovanou krustu, typickou pro trhané vepřové, žebra nebo kuřecí stehna. A pokud máte chuť experimentovat, můžete koření proměnit i v marinádu – stačí ho smíchat s vodou nebo olejem a připravit si vlastní pastu či solný nálev,“ radí expert na grilování Tomáš Dytrych.

Marinování: Základ úspěchu

Marinování není jen o chuti, ale také o textuře. Dobře připravená marináda maso změkčí a zároveň dodá výraznou vůni a šťavnatost. Základem smysluplné marinády je vodný roztok (voda, sůl, koření, bylinky). Místo vody lze volit i jiné tekutiny jako například jogurt, pivo, víno či džusy. Do masa pronikne pouze sůl a trochu vodného roztoku. Nikoli „litry oleje“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Burčák je tu. Ve Valticích již teče proudem, je ale pozdější a dražší. Cena postupně klesne