Domů zelenina

zelenina

Výpis příspěvků ke štítku „zelenina“

PŘEHLEDNĚ: Džemy, kompoty i sušení. Podívejte se, jak si úrodu ovoce a zeleniny uchovat na zimu

Na domácí úrodu zeleniny a ovoce se v létě těší snad každý. Jenže s koncem sezóny začnou cukety, rajčata, rybíz nebo papriky doslova zaplavovat domácnosti. Mnozí nevědí, co s nimi, a snaží se je rozdat známým. Bohatou zásobu však není nutno spotřebovat hned. Redakce CNN Prima NEWS připravila tipy, jak zeleninu uchovat i pro zimní měsíce.

Více luštěnin či ryb: Školní jídelny čekají velké změny, vyhláška přichází i se zákazem

Od nového školního roku by na studenty měly čekat aktualizované jídelníčky. Státní zdravotní ústav (SZÚ) totiž přišel s reformou vyhlášky, kterou podle resortu zdravotnictví podpořila i odborná veřejnost. Na talířích by měly být více zastoupeny luštěniny nebo ryby, naopak masa by mohlo ubýt. Odborníci mimo jiné přišli i s úplným zákazem slazených nápojů. Vyhláška však bude ještě tento školní rok pro vzdělávací zařízení dobrovolná, uvedl web iDnes.cz. O jaké změny se jedná?

Okořeňte si grilování: Tipy a triky pro chutnější maso, zeleninu i sýry

Vůně kouře, šťavnaté maso, rozpékající se sýr a dozlatova opečená zelenina – to vše je dokonalým symbolem letních večerů a nesporným znamením toho, že grilovací sezóna už je v plném proudu. Pokud chcete letos u grilu rodinu i přátele odzbrojit výtvory hodnými šéfkuchaře, zaměřte se na správné dochucení pomocí koření, marinád a barbecue omáček. Právě ty totiž dokážou z vašich pokrmů vykouzlit hvězdy každého grilovacího večera.

Jak si užít zdravé a bezpečné grilování? Nepodceňujte teplotu, čistotu ani skladování

Léto je v plném proudu a s ním přichází oblíbená sezóna grilování. Abychom si pochutnali bez zdravotních rizik, je důležité dodržovat základní hygienické zásady. Na co vše byste si tedy při grilování měli dávat pozor? Nepodceňujte především správnou manipulaci s potravinami, dostatečnou tepelnou úpravu masa ani pravidelnou údržbu grilu. V článku se dozvíte, jak grilovat zdravě a bezpečně, jak skladovat potraviny i jaká hygienická pravidla je nutné dodržovat, abyste si neodnesli zažívací potíže.

Letní teploty přejí bakteriím. Jak správně zacházet s jídlem a vyhnout se otravě?

Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel však možné riziko nákazy můžete minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak případným zdravotním problémům z jídla předejít.