Domů zelenina

zelenina

Výpis příspěvků ke štítku „zelenina“

Špatné stravování ohrožuje velkou část Čechů. Roste riziko obezity i rakoviny, varují experti

Řídnutí kostí, křeče, ale i srdeční nemoci nebo rakovina – to všechno hrozí při nedostatku důležitých minerálů. Tím podle nového výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) trpí velká část Čechů. Nejvíce postrádají vápník a hořčík, týká se to všech věkových skupin. Na vině je podle odborníků zejména nevhodná skladba jejich jídelníčku.

Cena poledního menu prudce vzrostla. Lidé vynechávají obědy a jedí méně zdravě, ukázal průzkum

Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.

Soběstačnost není zadarmo. Proč české maso a zelenina mizí z pultů?

Potravinová soběstačnost Česka je na ústupu. Zatímco podle ekonoma Petra Bartoně přinášejí dovozy levnější potraviny a ochranu před výkyvy trhu, místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář varuje, že krize i pandemie ukázaly nezastupitelnou roli domácích producentů. Debata v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS přinesla ostrý střet názorů.

PŘEHLEDNĚ: Džemy, kompoty i sušení. Podívejte se, jak si úrodu ovoce a zeleniny uchovat na zimu

Na domácí úrodu zeleniny a ovoce se v létě těší snad každý. Jenže s koncem sezóny začnou cukety, rajčata, rybíz nebo papriky doslova zaplavovat domácnosti. Mnozí nevědí, co s nimi, a snaží se je rozdat známým. Bohatou zásobu však není nutno spotřebovat hned. Redakce CNN Prima NEWS připravila tipy, jak zeleninu uchovat i pro zimní měsíce.

Více luštěnin či ryb: Školní jídelny čekají velké změny, vyhláška přichází i se zákazem

Od nového školního roku by na studenty měly čekat aktualizované jídelníčky. Státní zdravotní ústav (SZÚ) totiž přišel s reformou vyhlášky, kterou podle resortu zdravotnictví podpořila i odborná veřejnost. Na talířích by měly být více zastoupeny luštěniny nebo ryby, naopak masa by mohlo ubýt. Odborníci mimo jiné přišli i s úplným zákazem slazených nápojů. Vyhláška však bude ještě tento školní rok pro vzdělávací zařízení dobrovolná, uvedl web iDnes.cz. O jaké změny se jedná?