
Domácí
Zahraničí
USA
Byznys
Sport
Auto
zelenina
Výpis příspěvků ke štítku „zelenina“

Češi v roce 2020 nakupovali více ovoce než zeleniny. Oblíbená byla hlavně jablka
Češi v roce 2020 ve vybraných hypermarketech a supermarketech nakoupili meziročně o osm procent více ovoce. Prodeje zeleniny proti roku 2019 vzrostly o zhruba čtyři procenta. Tehdy přitom nad ovocem, u kterého tržby stouply o 0,6 procenta, zvítězila zelenina s meziročním růstem o 12,3 procenta. Větší zájem měli v roce 2020 čeští zákazníci také o zdravé potraviny, jinak táhly hlavně citróny a jablka. Vyplývá to z dat výzkumné společnosti Nielsen.

Zdražování pokračuje. Ceny v Česku loni rostly nejrychleji od roku 2012
Zboží a služby v Česku loni zdražily v průměru o 3,2 procenta. To je nejvíce za posledních osm let. Za růstem cen stály zejména alkoholické nápoje, tabák nebo bydlení. Prosincová meziroční inflace pak dosáhla 2,3 procenta, qwoproti listopadu tak o 0,4 procentního bodu zpomalila. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu. V letošním roce má inflace zpomalit a přiblížit se ke dvouprocentnímu cíli České národní banky.

Astronauti ve vesmíru vypěstovali první ředkvičky. Na Zemi je pošlou příští rok
Na Mezinárodní vesmírné stanici se poprvé v historii podařilo vypěstovat ředkvičky. Trvalo to 27 dní a plody jsou zcela jedlé a výživné tak, jak mají být. Po sklizni putovaly do mrazničky, odkud je až příští rok transportuje na Zemi raketa firmy SpaceX. O úspěchu informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Měsíc veganem: Jaké benefity vám rostlinná strava přinese a co udělá s vaším tělem?
Užívali jste si přes prázdniny grilování? S koncem léta je ideální čas dopřát tělu očistu od těžce stravitelného masa. Zkuste vydržet měsíc na rostlinné stravě. Odlehčíte tím svému tělu a částečně i životnímu prostředí.

Samosběr česneku a cibule je v kurzu. Sběrači zaplatí na poli třetinu obchodní ceny
Sezóna samosběru česneku, cibule nebo brambor je v plném proudu. Podle zemědělců je jejich úroda oproti loňsku vyšší. Pokud si na pole člověk přijde sklidit zeleninu sám, zaplatí za ni asi třikrát méně než v obchodech.

U Olomouce začal samosběr zeleniny. Na poli jsou davy, lidé berou až 150 kilo
Mrkev za čtyři koruny, cibule za šest, zelí za sedm. Nejedná se o kus, nýbrž celý kilogram vypěstované zeleniny. K mání je ve Vojnicích, kde v úterý dopoledne místní zemědělec zahájil samosběr čerstvé zeleniny. A poptávka je ohromná. Na pole nedaleko Olomouce míří zájemci z celé České republiky.

Plzáci španělští berou zahrady útokem. Jejich postrachem jsou indičtí běžci i čeští slimáci
Zpráv o tom, jak slimáci a plzáci zaplavují české zahrady, přibývá jako hub po dešti. Lidé na sociálních sítích hledají rady a předhání se v počtech posbíraných suchozemských plžů i fotek zachycujících „nájezdy“ na květiny i zeleninu. Ve většině případů však převažuje jeden druh, který je řazen mezi invazní – plzák španělský.

Úroda pšenice letos klesne. Připravme se na podzimní potravinovou drahotu
Tuzemští zemědělci letos sklidí o 5,5 procenta méně pšenice než loni. Celková úroda obilovin bude nižší o 3,3 procenta. Částečně za to může snížení hektarového výnosu, z části také úbytek osevních ploch. Úroda základních obilovin bude asi o 2,5 procenta pod desetiletým průměrem. Ceny potravin, pro něž je pšenice, ječmen nebo žito klíčovým vstupem, tak zřejmě dále porostou.

Toman: V budoucnu bychom neměli být tolik závislí na dovozu potravin
Ceny potravin rapidně rostou. Částečně i kvůli tomu, že Česká republika není soběstačná a musí se spolehnout na dovoz. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že by se to v budoucnu mělo změnit.

Potraviny zdraží. Pro zemědělce je lepší pěstovat řepku než zeleninu, míní ekonom
Pandemie, omezený mezinárodní obchod, nedostatek pracovní síly a sucho. To jsou faktory, které ženou ceny potravin v tuzemsku strmě vzhůru. Jak situaci vyřešit? Na tuto otázku odpovídali v pořadu 360° Pavlíny Wolfové agrární analytik Petr Havel, ekonom Tomáš Prouza a manažer restaurace V Kolkovně Jiří Windsor.

Ceny zeleniny raketově vzrostly. Na lokální produkty stojí Češi fronty
Je možné, že v letošním roce poznamenaném pandemií koronaviru bude zelenina na českých stolech luxusem. Aktuálně jsou její ceny na dvojnásobku oproti loňsku. Částečně kvůli pandemii, kdy na polích chybí zahraniční pracovníci a dovoz je problematický, ale i dílem dalšího „strašáka“, kterým je sucho. Češi se tak více než jindy zajímají o lokální potraviny.