Zrak se jí stále zhoršuje, přesto stát Marii snížil příspěvek. Posudkoví doktoři nestíhají
zelenina
Výpis příspěvků ke štítku „zelenina“
Konec nulového DPH v Polsku a nakupující Češi. Vyplatí se stále nákupy u sousedů?
V Polsku už není nulová DPH na některé základní potraviny, kterou polská vláda nastavila za covidu a zůstala u toho i v době vysoké inflace. Již podle ní není potřeba. Od pondělí platí nová sazba 5 %. Reportéři CNN Prima NEWS se vydali do Polska, aby zjistili, zda se tam nákupy stále vyplatí.
Zdražování nebere konce. Ekonomové vysvětlují, proč i přes nízkou inflaci některé ceny rostou
Velké zdražování už skončilo, ale některé ceny stále stoupají. I když meziroční růst inflace činil za únor jen 2,3 procenta, Češi si stále nemohou úplně oddechnout. Viníkem jsou služby, které táhnou současnou inflaci. Kromě toho si řidiči připlatí za čerpání pohonných hmot a vyšší ceny můžeme vidět i v případě zeleniny. Jaké jsou důvody tohoto zdražování?
Budou ceny potravin dál klesat? Česko je v Evropské unii premiantem, ocenil Křeček
V meziročním srovnání už desátý měsíc v řadě klesají ceny potravin a rozhodně ne o málo. Celkově jsou zemědělské výrobky oproti loňsku téměř o pětinu levnější, vlivem čehož klesají i cenovky v obchodech. Podle ekonomů se konečně vracíme k normálu i přesto, že na pultech mají některé potraviny pořád co dohánět.
Bolesti zemědělců: Na skladech váznou stovky tisíc tun obilí, vývoz do EU klesá
Loňský rok byl pro české zemědělce hluboce ztrátový. Propad zisku se pohybuje kolem 60 %, přepočteno na peníze to znamená zhruba na devět miliard korun. Ve ztrátě se ocitla téměř třetina ze všech tuzemských farmářů. V pořadu Interview PLUS to řekl předseda Zemědělského svazu ČR, Martin Pýcha. Podle něj se musí zemědělci vypořádávat s řadou překážek. Mezi ně patří nejen vysoké ceny energií, ale i nízký export nebo přísné normy, které stanovuje Green Deal. Problémem jsou také staré zásoby plodin, například obilí. Mnozí farmáři prý mají na skladech zásoby ještě z roku 2022.
Vařila v Londýně i New Yorku. Gastro svět je hodně soupeřivý, tvrdí Bára Šimůnková
Bára Šimůnková je majitelkou a šéfkuchařkou restaurace LEAF v pražských Strašnicích, kterou otevřela před dvěma lety s přítelem Michalem. Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Ze základní školy přešla na osmileté gymnázium a v půlce studií zjistila, že žádnou právničkou ani ničím jiným být nechce a že jí učení vlastně ani nebaví. Z televizních pořadů okoukala, jak rodiny stolují u večeře a schází se u teplého jídla po celém dni, a hrozně se jí to líbilo, a tak začala po škole doma péct a vařit. O jejích dovednostech svědčí i to, že je jednou z vyvolených projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Při dnešních cenách se dá jíst zdravě. Zaměřte se na sezónnost, radí nutriční terapeutka
O jídle stále koluje spousta dezinformací, třeba že byste neměli jíst po šesté večer, říká v rozhovoru pro web CNN Prima NEWS nutriční terapeutka Markéta Grulichová. Na Instagramu si založila účet Jídlo v hrsti, kde radí lidem nejen, jak zhubnout, ale také, jak si zlepšit jídelníček a jak vařit zdravě i při vysokých cenách potravin.
Přijde dramatický nárůst cen zeleniny, bramborový salát ale nezdraží. Experti prozradili proč
Ačkoli je jen pár týdnů po sklizni, zelenina na pultech obchodů opět začíná zdražovat. Nejvýraznější nárůst vidíme u brambor, cibule nebo rajčat. Pěstitelé, obchodníci a analytici varují, že především po Novém roce se budou ceny zvyšovat i dále. Například na bramborovém salátu se ale dražší zelenina neprojeví.
Pivo k snídani a hodně soli. Průzkum odhalil stravovací návyky Čechů, problém je už ve školách
Na vyváženost stravy dbá jen 62 procent Čechů, ukazuje průzkum společnosti Edenred. Lidé jedí málo zeleniny, naopak si dopřávají hodně příloh a smažených pokrmů. Zhruba 100 tisíc lidí si pak k snídani dává pivo. Dalším problémem je nadbytek soli, a to až ve třikrát větší míře, než se doporučuje. Nadmíru se solí i ve školních jídelnách.
RADAR: Do Česka vtrhne mráz, kde udeří nejsilněji? Problémy hrozí zahrádkářům i řidičům
Končící teplé babí léto v Česku vystřídají nízké teploty, které mohou padat až k bodu mrazu. Hydrometeorologové proto vydali výstrahu platnou pro celé území, v níž apelovali zvláště na zahrádkáře. Nízké teploty totiž mohou poškodit jejich úrodu. Pozor by si měli dát také řidiči, kteří ještě nepřezuli na zimní pneumatiky.
Už žádná univerzální hnědá omáčka. Školní jídelny čeká zdravá proměna, podle ministerstva
Školní jídelny čeká proměna. Žáci by měli dostávat zdravější a pestřejší stravu, aby nebyli obézní. K tomu má pomoci zdokonalování kuchařských dovedností školních kuchařů i nová jídelní metodika. Ta by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka měla pomoci snížit počet obézních obyvatel v Česku a naučit děti jíst zdravě.
Otrava cuketou ve Zlíně, žena skončila na JIP. To jsem ještě neviděl, říká lékař
Lékaři Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně zachránili ženu po otravě toxinem z cukety. Čtyřiapadesátiletá žena skončila na jednotce intenzivní péče, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Po šesti dnech byla pacientka z nemocnice propuštěna, cítí se lépe. Lidé by podle mluvčí měli kousek zeleniny ochutnat před tepelnou úpravou a nejíst ji v případě hořké nebo jinak zvláštní chuti.
Zelenina zdražuje, pěstitelé přesto část úrody likvidují. Mohou za to řetězce, zlobí se
Zelenina je aktuálně v obchodech až o třetinu dražší než loni. Stovky tisíc tun jí přitom zůstávají na polích, kde ji pěstitelé zaorávají do půdy. Obchodní řetězce si totiž i v době všeobecné drahoty kladou tvrdé podmínky a chtějí jen to nejlepší, a to včetně tvaru, velikosti nebo barvy. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na ně apeluje, aby nestandardní zeleninu vykupovaly.