CNN Prima News zelenina

zelenina

Výpis příspěvků ke štítku „zelenina“

Zdražování nebere konce. Ekonomové vysvětlují, proč i přes nízkou inflaci některé ceny rostou

Velké zdražování už skončilo, ale některé ceny stále stoupají. I když meziroční růst inflace činil za únor jen 2,3 procenta, Češi si stále nemohou úplně oddechnout. Viníkem jsou služby, které táhnou současnou inflaci. Kromě toho si řidiči připlatí za čerpání pohonných hmot a vyšší ceny můžeme vidět i v případě zeleniny. Jaké jsou důvody tohoto zdražování?

Bolesti zemědělců: Na skladech váznou stovky tisíc tun obilí, vývoz do EU klesá

Loňský rok byl pro české zemědělce hluboce ztrátový. Propad zisku se pohybuje kolem 60 %, přepočteno na peníze to znamená zhruba na devět miliard korun. Ve ztrátě se ocitla téměř třetina ze všech tuzemských farmářů. V pořadu Interview PLUS to řekl předseda Zemědělského svazu ČR, Martin Pýcha. Podle něj se musí zemědělci vypořádávat s řadou překážek. Mezi ně patří nejen vysoké ceny energií, ale i nízký export nebo přísné normy, které stanovuje Green Deal. Problémem jsou také staré zásoby plodin, například obilí. Mnozí farmáři prý mají na skladech zásoby ještě z roku 2022.

Vařila v Londýně i New Yorku. Gastro svět je hodně soupeřivý, tvrdí Bára Šimůnková

Bára Šimůnková je majitelkou a šéfkuchařkou restaurace LEAF v pražských Strašnicích, kterou otevřela před dvěma lety s přítelem Michalem. Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Ze základní školy přešla na osmileté gymnázium a v půlce studií zjistila, že žádnou právničkou ani ničím jiným být nechce a že jí učení vlastně ani nebaví. Z televizních pořadů okoukala, jak rodiny stolují u večeře a schází se u teplého jídla po celém dni, a hrozně se jí to líbilo, a tak začala po škole doma péct a vařit. O jejích dovednostech svědčí i to, že je jednou z vyvolených projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

Pivo k snídani a hodně soli. Průzkum odhalil stravovací návyky Čechů, problém je už ve školách

Na vyváženost stravy dbá jen 62 procent Čechů, ukazuje průzkum společnosti Edenred. Lidé jedí málo zeleniny, naopak si dopřávají hodně příloh a smažených pokrmů. Zhruba 100 tisíc lidí si pak k snídani dává pivo. Dalším problémem je nadbytek soli, a to až ve třikrát větší míře, než se doporučuje. Nadmíru se solí i ve školních jídelnách.

Otrava cuketou ve Zlíně, žena skončila na JIP. To jsem ještě neviděl, říká lékař

Lékaři Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně zachránili ženu po otravě toxinem z cukety. Čtyřiapadesátiletá žena skončila na jednotce intenzivní péče, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Po šesti dnech byla pacientka z nemocnice propuštěna, cítí se lépe. Lidé by podle mluvčí měli kousek zeleniny ochutnat před tepelnou úpravou a nejíst ji v případě hořké nebo jinak zvláštní chuti.

Zelenina zdražuje, pěstitelé přesto část úrody likvidují. Mohou za to řetězce, zlobí se

Zelenina je aktuálně v obchodech až o třetinu dražší než loni. Stovky tisíc tun jí přitom zůstávají na polích, kde ji pěstitelé zaorávají do půdy. Obchodní řetězce si totiž i v době všeobecné drahoty kladou tvrdé podmínky a chtějí jen to nejlepší, a to včetně tvaru, velikosti nebo barvy. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na ně apeluje, aby nestandardní zeleninu vykupovaly.