Cena poledního menu prudce vzrostla. Lidé vynechávají obědy a jedí méně zdravě, ukázal průzkum
Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.
Soběstačnost není zadarmo. Proč české maso a zelenina mizí z pultů?
Potravinová soběstačnost Česka je na ústupu. Zatímco podle ekonoma Petra Bartoně přinášejí dovozy levnější potraviny a ochranu před výkyvy trhu, místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář varuje, že krize i pandemie ukázaly nezastupitelnou roli domácích producentů. Debata v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS přinesla ostrý střet názorů.
Více luštěnin či ryb: Školní jídelny čekají velké změny, vyhláška přichází i se zákazem
Od nového školního roku by na studenty měly čekat aktualizované jídelníčky. Státní zdravotní ústav (SZÚ) totiž přišel s reformou vyhlášky, kterou podle resortu zdravotnictví podpořila i odborná veřejnost. Na talířích by měly být více zastoupeny luštěniny nebo ryby, naopak masa by mohlo ubýt. Odborníci mimo jiné přišli i s úplným zákazem slazených nápojů. Vyhláška však bude ještě tento školní rok pro vzdělávací zařízení dobrovolná, uvedl web iDnes.cz. O jaké změny se jedná?