
V Česku se objevily nebezpečné opalovací krémy. Mohou způsobit neplodnost i kožní problémy
Většina ovoce a zeleniny bude letos levnější než loni. Obzvlášť meruněk se urodilo víc než jindy. Po bídné loňské sklizni jablek, za kterou mohly jarní mrazy, očekávají letos sadaři výrazně lepší výsledky. Podobné to má být také u zeleniny – třeba u cibule a mrkve.
Léto je v plném proudu a s ním přichází oblíbená sezóna grilování. Abychom si pochutnali bez zdravotních rizik, je důležité dodržovat základní hygienické zásady. Na co vše byste si tedy při grilování měli dávat pozor? Nepodceňujte především správnou manipulaci s potravinami, dostatečnou tepelnou úpravu masa ani pravidelnou údržbu grilu. V článku se dozvíte, jak grilovat zdravě a bezpečně, jak skladovat potraviny i jaká hygienická pravidla je nutné dodržovat, abyste si neodnesli zažívací potíže.
Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel však možné riziko nákazy můžete minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak případným zdravotním problémům z jídla předejít.
Jahody, hrášek, česnek, cibule nebo třeba okurky. Oblíbené samosběry ovoce i zeleniny pokračují i na začátku letních prázdnin. Pokud rádi zavařujete okurky nebo dáváte přednost kvašákům, máte nejvyšší čas. Sezóna je v plném proudu a zemědělci upozorňují, že nepotrvá příliš dlouho.
České třešně zatím dozrávají, k dostání jsou ale již ty z dovozu – ať už z Itálie, Španělska nebo třeba Turecka. Ceny jsou i vyšší než 400 korun za kilogram. Podle Ovocnářské unie budou čeští pěstitelé zdejší třešně prodávat mnohem levněji, stačí si prý jen počkat.
Obchodní řetězec Tesco zavádí do svých obchodů revoluční novinku. Zákazníkům ve vybraných prodejnách rozdává potraviny s prošlou dobou trvanlivosti, a to zcela zdarma. K dostání jsou na pultech pouze po půl desáté večer, inovace se však zatím týká pouze prodejen ve Velké Británii, informuje BBC.
Potraviny se správnými živinami pomáhají lidem usnout a probudit se svěží. Důležité jsou především ty, které obsahují aminokyselinu tryptofan, píše ve své knize expertka z Kolumbijské univerzity Marie-Pierre St-Ongeová.
Projekt Jedlá školní zahrada letos vstoupil do svého čtvrtého ročníku. Jeho cílem je naučit děti zdravým stravovacím návykům tím, že si samy vypěstují ovoce a zeleninu přímo ve školních zahradách. Výsledky letošního ročníku už jsou známé – osm vybraných škol získá 100 000 Kč na založení nebo rozšíření své zahrady, která dětem pomáhá lépe porozumět tomu, odkud jídlo pochází, a buduje jejich vztah k přírodě.
Obchodní řetězce nechtějí zbytečně vyhazovat zboží, u kterého je datum spotřeby na hraně. Ovoce nebo zeleninu pak prodávají v taškách – zákazníci sice nevědí, co v nich najdou, jejich nákupem však mohou ušetřit i stovky korun.
Stále pro vás hledáme místa, kde se dá dobře a zároveň levně najíst. Tentokrát vyzkoušely štáby CNN Prima NEWS laciný oběd v Havířově a polední menu v Poděbradech.
Naklíčená zelenina může být nebezpečná i prospěšná, záleží na tom, o jaký druh se jedná. Zatímco brambory mohou představovat riziko a v krajním případě mohou vést k otravě kvůli přítomnosti solaninu, z česneku a cibule se během klíčení stává skutečná vitamínová bomba, píše web Kupi.cz.
Lidem, které trápí šedé vlasy, svitla naděje na řešení problému. Japonští vědci totiž zjistili, že antioxidant, který obsahuje řada druhů zeleniny, může proces šedivění zastavit. Informuje o tom britský web Daily Mail.