Jak během Vánoc nepřibrat na váze? Dostatek zeleniny a nahradit majonézu, radí experti
Známe to všichni – svátky se mohou změnit v jedno velké obžerství. Snídá se vánočka a cukroví, na svačinu si dáme kapra a pak rychle k příbuzným na oběd. Tam odpoledne prosedíme u stolu plného jednohubek, chlebíčků a obložených talířů. A večer u pohádky musíme pochopitelně i dojíst bramborový salát. A kila pak letí nahoru raketovou rychlostí. Nutriční specialisté proto připravili několik tipů, jak o Vánocích nepřibrat.
Petr a Jan Cibulkovi: Být bio vinařem znamená každodenní boj. Slevit ale nehodláme
Restauratéři, hoteliéři a nakonec i vinaři. Tak by se dal ve zkratce shrnout příběh rodiny Cibulkových. Na políčku s bylinkami a zeleninou ho začali psát manželé Michaela a Petr Cibulkovi, když chtěli hostům dopřát vlastní domácí kuchyni, kterou se rozhodli korunovat vlastním vínem v co možná nejlepší kvalitě. A tak k políčku přibyly vinice.
Cena poledního menu prudce vzrostla. Lidé vynechávají obědy a jedí méně zdravě, ukázal průzkum
Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.
Soběstačnost není zadarmo. Proč české maso a zelenina mizí z pultů?
Potravinová soběstačnost Česka je na ústupu. Zatímco podle ekonoma Petra Bartoně přinášejí dovozy levnější potraviny a ochranu před výkyvy trhu, místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář varuje, že krize i pandemie ukázaly nezastupitelnou roli domácích producentů. Debata v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS přinesla ostrý střet názorů.