Domů zelenina

zelenina

Výpis příspěvků ke štítku „zelenina“

Jak během Vánoc nepřibrat na váze? Dostatek zeleniny a nahradit majonézu, radí experti

Známe to všichni – svátky se mohou změnit v jedno velké obžerství. Snídá se vánočka a cukroví, na svačinu si dáme kapra a pak rychle k příbuzným na oběd. Tam odpoledne prosedíme u stolu plného jednohubek, chlebíčků a obložených talířů. A večer u pohádky musíme pochopitelně i dojíst bramborový salát. A kila pak letí nahoru raketovou rychlostí. Nutriční specialisté proto připravili několik tipů, jak o Vánocích nepřibrat.

Špatné stravování ohrožuje velkou část Čechů. Roste riziko obezity i rakoviny, varují experti

Řídnutí kostí, křeče, ale i srdeční nemoci nebo rakovina – to všechno hrozí při nedostatku důležitých minerálů. Tím podle nového výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) trpí velká část Čechů. Nejvíce postrádají vápník a hořčík, týká se to všech věkových skupin. Na vině je podle odborníků zejména nevhodná skladba jejich jídelníčku.

Cena poledního menu prudce vzrostla. Lidé vynechávají obědy a jedí méně zdravě, ukázal průzkum

Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.

Soběstačnost není zadarmo. Proč české maso a zelenina mizí z pultů?

Potravinová soběstačnost Česka je na ústupu. Zatímco podle ekonoma Petra Bartoně přinášejí dovozy levnější potraviny a ochranu před výkyvy trhu, místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář varuje, že krize i pandemie ukázaly nezastupitelnou roli domácích producentů. Debata v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS přinesla ostrý střet názorů.