
Vážná nehoda na Znojemsku: Couvající řidič u školy těžce zranil malou dívku
Vnitřnosti, červy nebo podivně zapáchající polévky. Takové jsou podle gastronomického průvodce Taste Atlas nejhorší pokrmy z celého světa. Žebříčku vévodí zejména skandinávská a asijská kuchyně. Mezi sto nejhorších jídel se ale dostali i tři čeští zástupci. Uživatelům nechutnaly například suchary, pomazánkové máslo nebo chlebová polévka.
Cmunda, kramflek, křápanec nebo třeba sejkory. Co mají společného? Všechno to jsou staré dobré bramboráky. Česnekem provoněná smažená placka je jedním z pokladů rodinných kuchařek a liší se region od regionu, a to nejen v názvu. Redakce CNN Prima NEWS se podívala, jak se připravuje v Plzni, kde bramborákům říkají vošouch.
Obchodní řetězec Makro stahuje z prodeje majoránku. Informoval o tom na svém webu a zákazníky požádal, aby výrobek nekonzumovali.
Dva druhy koření, které se objevily na českém trhu, mohou ohrozit zdraví, varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Grilovací koření obsahuje neoznačený alergen celer, zatímco oregano je kontaminováno pyrolizidinovými alkaloidy, které mohou způsobit vážné poškození jater.
Příznivé teploty a dostatek vláhy plní v těchto dnech koše houbařů. Ti si z lesa odnášejí pestré a chutné úlovky. Sběrem to však celé nekončí, ale naopak začíná. A tak se naskýtá otázka, jak houby správně zpracovat. CNN Prima NEWS přináší několik tipů přímo od mykologa.
Která česká polévka je nejlepší? Prestižní gastroweb Taste Atlas rozsekl věčnou otázku svým čerstvě zveřejněným žebříčkem. Gurmáni z celého světa nakonec hlasovali pro tradiční českou česnečku, špatně si ovšem nevedly ani rajská či gulášovka. Do výběru se probojoval i předkrm, který české jedlíky spíše rozděluje než spojuje. A na úplném chvostu pak skončila štědrovečerní polévková stálice. Souhlasíte se žebříčkem webu Taste Atlas? Dejte hlas své oblíbené polévce v anketě na konci článku.
V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1 344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Možná si to ani neuvědomujete, ale zážitky z cest jsou hodně propojené i s vůněmi. Kdo jednou zavítal do Štramberku na severu Moravy, bude mít s tímto malým městečkem už navždy spojenou vůni anýzu, badyánu nebo skořice. Snad v každém z domků se tam totiž pečou Štramberské uši, do kterých se právě toto koření přidává.
Varianta omikron se stala nejrychleji se šířící mutací koronaviru od začátku pandemie. Ačkoliv se odborníci domnívají, že se jí nakonec nikdo neubrání, sestavili pět rad a tipů, díky kterým můžete příznaky omikronu odvrátit a posílit svou imunitu.
Jednání poslanců před hlasováním o důvěře vládě Petra Fialy (ODS) trvalo nejdéle v historii Česka. Je takový průběh kořením demokracie, nebo pouhou trapnou fraškou za peníze daňových poplatníků? Přečtěte si, co si o tom myslí redaktoři CNN Prima NEWS.
Lidé v jižní Asii jsou na své pokrmy náležitě hrdí, tamní kuchaře však rozčiluje, když svět jejich veškerá jídla označuje jako curry – česky kari. Podle nich pojem zavání rasismem a smazal rozdíly mezi rozmanitými pokrmy.