Okořeňte si grilování: Tipy a triky pro chutnější maso, zeleninu i sýry
Vůně kouře, šťavnaté maso, rozpékající se sýr a dozlatova opečená zelenina – to vše je dokonalým symbolem letních večerů a nesporným znamením toho, že grilovací sezóna už je v plném proudu. Pokud chcete letos u grilu rodinu i přátele odzbrojit výtvory hodnými šéfkuchaře, zaměřte se na správné dochucení pomocí koření, marinád a barbecue omáček. Právě ty totiž dokážou z vašich pokrmů vykouzlit hvězdy každého grilovacího večera.
Dětské cukrovinky, olej, máslo či koření. Řetězce stahují v Česku z pultů závadné potraviny
Několik obchodních řetězců v Česku stahuje ze svých pultů závadné potraviny. Důvodem jsou chybějící informace o alergenech, obsah zakázaných či nebezpečných látek, popřípadě nevyhovující chuť. Jedná se o různé potraviny – například smetanu, olej, máslo nebo dětské želé. Lidem obchody doporučují produkty nekonzumovat a vrátit je na prodejnu, kde dostanou zpět peníze.
Budeme na vanilku jen vzpomínat? Sucho, horko a extrémní chudoba ničí úrodu voňavého koření
Pěstitelé vanilky z Madagaskaru, odkud pochází 80 procent její světové úrody, čelí následkům klimatické krize. Ta může způsobit naprosté vymizení tohoto tradičního koření z pultů obchodů, informuje deník Independent. Zemědělci se potýkají s tropickými cyklónami, nedostatkem deště, vyššími teplotami a zároveň omezováním pomoci ze zahraničí, čímž se prohlubuje chudoba v zemi.
ANKETA: Nejlepší české polévky. Prestižní web zveřejnil překvapivý žebříček, souhlasíte s ním?
Která česká polévka je nejlepší? Prestižní gastroweb Taste Atlas rozsekl věčnou otázku svým čerstvě zveřejněným žebříčkem. Gurmáni z celého světa nakonec hlasovali pro tradiční českou česnečku, špatně si ovšem nevedly ani rajská či gulášovka. Do výběru se probojoval i předkrm, který české jedlíky spíše rozděluje než spojuje. A na úplném chvostu pak skončila štědrovečerní polévková stálice. Souhlasíte se žebříčkem webu Taste Atlas? Dejte hlas své oblíbené polévce v anketě na konci článku.
Štramberk: Krásou malebného městečka vás provede libá vůně anýzu či skořice
Možná si to ani neuvědomujete, ale zážitky z cest jsou hodně propojené i s vůněmi. Kdo jednou zavítal do Štramberku na severu Moravy, bude mít s tímto malým městečkem už navždy spojenou vůni anýzu, badyánu nebo skořice. Snad v každém z domků se tam totiž pečou Štramberské uši, do kterých se právě toto koření přidává.