Konec zlatých snů. Mladí hokejisté nestačili na Švédy, legendární Růžička dál věří v medaili

Čeští hokejisté do 20 let si ve finále mistrovství světa nezahrají. V semifinálové bitvě prohráli se Švédskem 2:5, šance jim vzala nepovedená třetí třetina. Utkání pro CNN Prima NEWS glosoval naganský šampion Vladimír Růžička, který jako kouč dovedl dospělou reprezentaci ke dvěma titulům mistrů světa. „Věřím, že kluci bronz získají. Na turnaji hrají dobře,“ řekl.

Šampionát pro ně začal hrozivě, debaklem 2:6 se Slovenskem. Mistrovství světa do 20 let ale nakonec mohlo pro české hokejisty dopadnout fantastickým úspěchem, po senzačním čtvrtfinálovém udolání Kanady byli ve hře o postup do finále.

Stačilo jediné: porazit v semifinále Švédy.

S domácím favoritem se dlouho drželi, srazila je až zpackaná třetí třetina. V ní dostali tři rychlé góly, na které už nedokázali odpovědět.

„Češi hráli velice dobře na puku, Švédi ale předvedli nezpochybnitelnou kvalitu. A ve třetí třetině jim to vyšlo,“ řekl kouč Vladimír Růžička, který duel pro CNN Prima NEWS glosoval. „Naši kluci se každopádně nemají za co stydět. Na šampionátu je to od nich celkově hodně dobré.“

Šlo o pikantní repete – ve stejné fázi spolu tyto dva týmy hrály i na loňském mistrovství, tehdy byl úspěšnější soubor trenéra Radima Rulíka, který skandinávského soupeře porazil 2:1 v prodloužení.

Tentokrát došlo na severskou pomstu.

Švédové i ve čtvrtečním souboji potvrdili, že hrají povedené mistrovství. Už před tím ovládli skupinu A, ve čtvrtfinále zdolali Švýcarsko v prodloužení. Teď měli před svými fanoušky obrovskou motivaci: do finále se dostali poprvé od zisku stříbra v roce 2018. Od té doby vybojovali dva bronzy v letech 2020 a 2022.

Ve druhém semifinále se utkají USA s Finskem. Finále MS je na programu v pátek v 19:30, duel o 3. místo o čtyři a půl hodiny dříve.

„Před zápasem o 3. místo jsem optimista,“ tvrdí Růžička. „Druhé semifinále podle mě vyhraje tým USA, Američané na tomhle mistrovství hrají fantasticky. A co bude, pokud opravdu půjdeme na Finy? Samozřejmě se může stát cokoliv. Já ale nevěřím, že bychom s nimi měli prohrát. Myslím, že medaile nakonec bude.“

Branky a nahrávky: 12. Lindstein (Edstrom), 23. Sandin-Pellikka (Salomonsson), 46. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Wahlberg), 52. Östlund (Lindstein, Willander), 54. Lekkerimäki (Östlund, Stenberg) - 7. Melovský (S. Redlich, Šalé), 28. Cibulka (Bareš, Rymon). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Pearce (Kan.) - Durmis (SR), Gustafson (USA). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1.

Sestava Česka: Hrabal - Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas - Bareš, Šapovaliv, Kulich - Šalé, Melovský, S. Redlich - Rymon, Becher, Štancl - Maštalířský, M. Přibyl, Židlický. Trenér: P. Augusta.

Tagy:
Švédsko Vladimír Růžička hokej junioři sport Mistrovství světa v ledním hokeji