Měsíční krajina, popsal reportér park po požáru. Hasiči drží obranné pozice

Záběry požáru v Hřensku

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Až 400 hasičů nadále bojuje s požárem v Národním parku České Švýcarsko, zasahují na 1000 hektarů. S hašením pomohou Česku italské speciální letouny, ale také vrtulníky ze Slovenska a Polska. Od čtvrtka bude pro veřejnost uzavřeno jezero Jezero Milada u Ústí nad Labem. Hasiči v Českém Švýcarsku intenzivně zasahují u dvou ohnisek u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány.

Aktuální situaci okolo požáru v Českém Švýcarsku sledujte v novém on-line článku zde.

Na pomoc obcím a obyvatelům oblastí zasaženým rozsáhlým požárem na Děčínsku se vybralo prostřednictvím sbírky Donio od úterního odpoledne téměř 4,5 milionu korun. Hasičům nakoupili lidé zásoby minerálních vod, ovoce a trvanlivých potravin.

Hasiči v Českém Švýcarsku intenzivně zasahují u dvou ohnisek u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány. Je to uvnitř zasažené plochy, řekl mluvčí hasičů. Hranice požáru v Českém Švýcarsku jsou na ploše pět krát dva kilometry. Evakuované obce jsou před ohněm chráněné.

Zásah u požáru v úterý večer ukončily vrtulníky, na místo se vrátily ve středu ráno. V Českém Švýcarsku hoří od neděle. Správa národního parku ve středu rozhodne, zda návštěvníkům zakáže vstup do celého parku, zatím jsou uzavřené vybrané turistické cesty.

Podle aktuálního vyjádření hasičů požár stále není pod kontrolou. Hasiči proto evakuovali další obec, tentokrát Vysokou Lípu. Domy v obcích se podle ranních zpráv podařilo přes noc před ohněm uchránit. Hasiči už ale s plameny bojují na 1000 hektarech.

Do boje s plameny se pustili i lesníci, kteří kácí ve vybraných lokalitách stromy, aby vznikly tzv. protipožární pásy. Jde o místa bez porostu, která by měla šíření ohně zastavit.

V Česku už přistálo první ze dvou hasicích letadel z Itálie, druhé je na cestě. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mohou znamenat průlom v boji s ohněm v Českém Švýcarsku. Jezero Milada u Ústí nad Labem bude od čtvrtka uzavřeno pro veřejnost. Nabírat vodu z jezera pro hašení požáru v Českém Švýcarsku tu budou letadla.

„Viděli jsme měsíční krajinu, míso lesů jsou spáleniště, místy to doutná a je vidět, že celý prostor nad Hřenskem je zdevastovaný. Je extrémně důležité, jak bude foukat vítr, ten nejvíce komplikuje práci. Hasiči drží obranné pozice, v noci aktivně hasit nemohou,“ uvedl ve středu po 22. hodině z Českého Švýcarska reportér CNN Prima NEWS Matěj Rychlý.

Tagy: