Plochu požáru jsme zmenšili o polovinu, radují se hasiči. Zasahují v oblasti Bouřňáku

V Českém Švýcarsku pomáhají i hasiči z Pardubického kraje

Hasiči v Národním parku České Švýcarsko pokračují ve zmenšování plochy požářiště. Doposud se podařilo hořící prostor srazit na zhruba 450 hektarů, tedy asi půlku původního rozsahu. Na místě zasahuje stále přes tisíc hasičů z celé republiky. Nasazena je nadále i letecká technika. Zásah zpomalují vysoké teploty. V horku se hasiči mimo jiné musejí častěji střídat, hrozí i vznik nových ohnisk. Návrat evakuovaných obyvatel z Mezné, Mezní Louky a Hřenska se zatím nekoná.

„Jsme na nějakých zhruba 450 hektarech. Trošku se to zhoršilo, ale přesné číslo nemám, protože místo zkoumáme pomocí dronů. Ty mohou začít létat až ve chvíli, kdy nezasahují vrtulníky a ty ve středu létaly tak dlouho, jak to jen šlo,“ řekl večer mluvčí hasičů Martin Kavka.

Přes noc se hasiči střídají, večer opouštěly národní park hasičské autobusy plné lidí. U požáru nadále zasahují jak vrtulníky, tak letadla, ve středu se přidaly i letouny Antonov. V boji stále pomáhají dva švédské Air Tractory schopné nést až 3 000 litrů vody.

Hasiči využívají rovněž osobní termokamery a speciální vaky, které mají na zádech. Vejde se do nich 20 litrů vody. Vydávají se s nimi pěšky na místa skrytých ohnisek. Situace je náročná i kvůli vysokým teplotám.

„Než se hasič v nepřístupném terénu na místo dostane, tak už je docela vyčerpán,“ podotkl mluvčí Kavka. I proto dál na místě zasahuje zhruba tisíc hasičů, aby se mohli dál střídat. Záchranáři během středy ošetřili nejméně tři hasiče, jeden z nich zkolaboval a byl převezen do nemocnice.

Tagy:
požár hasiči České Švýcarsko Hasičský záchranný sbor Hřensko Národní park České Švýcarsko