Potvrzeno, začala nová fáze války. Izrael zahájil rozsáhlou pozemní operaci

Izraelská armáda

Izraelská armáda je v nové fázi války, operuje v Gaze na zemi, potvrdil náčelník generálního štábu. Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dál hájí Hamás a brojí proti Izraeli.

Izraelská armáda přechází k nové fázi boje s Hamásem, v Pásmu Gazy operují izraelské pozemní síly. Potvrdil to podle agentury Reuters náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi. Dosažení cílů války podle něj vyžaduje pozemní operaci.

ČTĚTE TAKÉ: Na Egypt pálili rakety jemenští povstalci. Cílem jsme byli my, tvrdí Izrael

Jeruzalém také varoval novináře v úzkém pobřežním pásu, kde žijí 2,3 milionu Palestinců, že není schopen zaručit jejich bezpečnost. Z oblasti bylo celou noc slyšet a vidět množství výbuchů.

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti, uvedla agentura Reuters. Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan přijetí rezoluce ostře zkritizoval a prohlásil, že OSN pozbyla legitimity.

Podle izraelského velvyslance Erdana dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že spíše než Izrael podporuje „nacistické teroristy“. Izraelský diplomat podle Reuters také hovořil o potřebě zničit Hamás. Mimo to uvedl, že OSN po dnešku přišlo o svoji legitimitu a relevanci.

V palestinské obci na Západním břehu Jordánu, okupovaném od roku 1967 Izraelem, někdo rozšířil nenávistné letáky, v nichž hrozí jejím obyvatelům násilným vystěhováním, pokud sami neodejdou do sousedního Jordánska. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI). Tato obec podle jejího starosty už čelila v předchozích dnech násilnostem židovských osadníků, kteří na její obyvatele házeli kameny.

Tagy:
online Izrael Reuters izraelsko-palestinský konflikt The Times of Israel válka OSN Palestina Hamás