Ondra opět září. Získal zlato a podruhé se stal mistrem Evropy v lezení na obtížnost

Adam Ondra

Ondra opět září, získal zlato a podruhé se stal mistrem Evropy v lezení na obtížnost

Adam Ondra se stal podruhé mistrem Evropy v lezení na obtížnost. V Mnichově v neděli navázal na titul z roku 2019 a během víkendu vybojoval v bavorské metropoli druhou medaili po sobotním bronzu v boulderingu.

Na náročné finálové cestě se ani Ondra úplně nepřiblížil vrcholu a zastavil se na 37. chytu stejně jako těsně před ním Slovinec Luka Potočar. Ve prospěch devětadvacetiletého českého reprezentanta, jenž se do bojů o medaile kvalifikoval z druhého místa v semifinále, rozhodl rychlejší čas.

Bronz získal Španěl Alberto Ginés. Těsně pod stupni vítězů skončil rakouský favorit Jakob Schubert z Rakouska. Trojnásobný mistr světa lezl jako vítěz semifinále poslední, ale k medaili mu chyběl jeden chyt. Z ME tak má ve sbírce v lezení na obtížnost stále jen dva bronzy, zatímco Ondra si polepšil ve své oblíbené disciplíně o druhé zlato vedle tří stříbrných medailí. Z mistrovství světa se navíc pyšní bilancí 3-2-2.

Jednadvacetiletá Adamovská do finálové šestice postoupila z dopoledního semifinále jako pátá a umístění zopakovala. Ze čtyř boulderů v medailovém kole zdolala na čtvrtý pokus pouze třetí, dosažením zóny pak skórovala už jen na prvním.

Z druhého titulu se na šampionátu v Mnichově radovala slovinská suverénka Janja Garnbretová, která zkompletovala sbírku trofejí z velkých akcí. Mistryně světa a olympijská vítězka vyřešila na první pokus dvě překážky, přitom na druhé, kde většina soupeřek neuspěla vůbec, se dokázala dostat až na top jako jediná.

Jako jediná z finalistek se rovněž dostala alespoň do zóny na všech čtyřech boulderech. Stříbro získala domácí Hannah Meulová, bronz Oriane Bertoneová z Francie.

Tagy: