Prymula: Opatření nejsou účinná. Vrchol přijde 11. listopadu, musíme přitvrdit

Roman Prymula

Roman Prymula vystoupil ve Sněmovně

Opatření, která vláda zavedla, zatím nefungují, vláda proto nejspíš přitvrdí. V Poslanecké sněmovně to prohlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Stále se podle něj stýká moc lidí, což vláda ví skrze data od mobilních operátorů. Vrcholu zdravotnických kapacit dosáhne Česko mezi 3. až 11. listopadem a už se mu není možné vyhnout, varoval Prymula.

„Nálož (viru v populaci) je v tuto chvíli značná, dokumentuje to počet pozitivních na celkový počet testů. Ze čtyř procent jsme se dostali na 30 procent. Tato čísla znamenají, že detekujeme vrcholek ledovce. Stále bohužel nevidíme pozitivní dopady opatření,“ prohlásil před poslanci ministr.

V první polovině listopadu podle něj bude zaplněno až 11 tisíc lůžek s kyslíkem a až 3 000 lůžek na JIP. Hlavní problém však není nedostatek lůžek, ale personálu.

Kapacitu už neovlivníme

„Kapacitu už těžko ovlivníme a dostaneme se na ni 11. listopadu. Lidé se stále moc kontaktují. Opatření nejsou účinná. Budeme muset asi přijmout ještě přísnější opatření,“ přiznal Prymula s tím, že už není možné se těmto číslům vyhnout.

„Mobilita lidí je někde na 30 až 50 procentech toho, co bylo v březnu,“ uvedl Prymula s tím, že vláda má informace o stýkání lidí skrze data od mobilních operátorů.

Je tak třeba počítat s tvrdšími vládními opatřeními. I o těch v úterý zřejmě ministři mluvili na jednání. Během středy se očekává další mimořádná tisková konference vlády, na které by měla být oznámena tvrdší nařízení. Prymula začátkem týdne ale sliboval, že lockdown by to být neměl.

Aktuální reprodukční číslo podle něj osciluje mezi 1,37 a 1,47, a i kdybychom se dostali na 1,1, tak to podle Prymuly nebude stačit. Čísla nakažených z každého dne se do nemocničních kapacit promítnou nejdříve za 14 dnů.

Tagy: