Operu jsem nikdy nepřestal milovat, líčí Hůlka. Popsal přípravu na roli v Prodané nevěstě

 Operní a muzikálový zpěvák Daniel Hůlka.

Daniel Hůlka o novém nastudování Prodané nevěsty

Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany je absolutní klasika v českém operním repertoáru. Její obnovená premiéra v budově Pražského Hlaholu se uskuteční 6. března. Tentokrát ale s trochu překvapivým obsazením.
 Roli dohazovače Kecala totiž ztvární muzikálová zpěvák Daniel Hůlka. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS popsal, jak se učil starou italskou pěveckou metodu.

Opera je pro zpěváka Daniela Hůlku srdeční záležitost. „Vždycky jsem říkal, že se do opery v 50 letech vrátím. Nikdy jsem ji nepřestal milovat,“ řekl Hůlka ve vysílání CNN Prima NEWS. Vrátit se k ní ale znamenalo hodně práce. „Začít po 30 letech zpívání na mikrofon zpívat bez něj je hrozně těžké. Na mikrofon se totiž zpívá jinak,“ popsal Hůlka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zahrál si v představení a zažil potlesk. Umírající slovenský herec si splnil poslední přání

S hlasem mu prý pomohl bývalý sólista Metropolitní opery Vladimír Chmelo. „Je to úžasný zpěvák a jeden z nejlepších lidí, jaké jsem kdy potkal. Učí starou italskou pěveckou metodu belcanto. Jde o operní techniku, kterou se zpívalo od doby, kdy opera začínala až do druhé světové války. Je to o tom, jak hlas z člověka dostat co nejpřirozenější cestou, aby se nesl a byl slyšet i přes orchestr,“ líčil Hůlka.

Po šestileté práci měl první premiéru jako Vodník v Rusalce. Teď se dostal k roli Kecala v Prodané nevěstě. „Je to pro mě pocta. Celá role je nádherná, ale když jsem se to začal učit, bylo to těžké. Kecal je opravdu ukecaný. Když se to člověk učí, je z toho trochu nešťastný, Pak ale zjistí, že je v tom systém a že se to úžasné zpívá,“ řekl Hůlka.

Tagy:
opera Daniel Hůlka Metropolitní opera Vladimír Chmelo ESG Prodaná nevěsta